Svečano otkrivena bista

Prvi čovjek u svemiru Yurij Gagarin sa Svetog križa gledat će u riječko nebo

Damir Cupać

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Bio sam zadnji kozmonaut Sovjetskog Saveza i ovo odlikovanje na prsima dao mi je Mihail Gorbačov, kazavši da je Gagarin bio prvi heroj Sovjetskog Saveza, a ja sam, eto, bio posljednji. Drago mi je da će Gagarinova bista biti na ovom lijepom mjestu, kazao je Artsebarsky



RIJEKA  Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoju Anvar Azimov, zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović i ruski kozmonaut, sudionik u dvama svemirskim misijama, Anatoliy Pavlović Artsebarsky otkrili su bistu prvog svjetskog putnika u svemir Yurija Gagarina koja je postavljena u Park-šumi sv. Križ kompleksa Astronomskog centra Rijeka.


Ruskim prijateljima dobrodošlicu je zaželio dogradonačelnik Filipović i izrazio zadovoljstvo što će bista Yurija Gagarina, prvog ruskog kozmonauta, podsjećati svakoga tko dođe u Astronomski centar Rijeka koliko ljudi mogu biti veliki.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





– Priča je započela prije nekoliko godina i danas je inicijativa završena. Moram istaknuti da je dio veličanetsvenog Gagarinovog poduhvata bio i jedan rođeni Riječanin, Roberto Bartini, koji mu je svojim znanjem pomogao da postane prvi čovjek u svemiru. U poznatom aviogradu Žukovskom pored Moskve postavljena je njegova bista. A danas mi svečano otkrivamo bistu Yurija Gagarina, čovjeka koji je prvi dotaknuo zvijezde. Ovaj projekt dokazuje još jednom naše veliko prijateljstvo s Rusijom i još je jedan doprinos Luci različitosti, Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020, izjavio je Filipović, zaključivši citirajući Lesa Browna: “Ciljajte mjesec, čak i ako promašite, sletjet ćete među zvijezde”.



Anatoliy Pavlović Artsebarsky, sudionik u dvije svemirske misije, čovjek koji je poslijednji heroj Sovjetskog Saveza, izrazio je zadovoljstvo što će Rijeka čuvati uspomenu na podvig Yurija Gagarina.


– Mi smo dva slavenska naroda i drago mi je da sam ovdje. Uvijek smo se družili i podržavali jedni druge. Kada sam imao četiri i pol godine, otac me izveo van i rekao mi da pogledam u zvijezde i da je tamo Gagarin. Od tog trenutka sam želio postati kozmonaut i uz puno truda sam i uspio. Bio sam zadnji kozmonaut Sovjetskog Saveza i ovo odlikovanje na prsima dao mi je Mihail Gorbačov, kazavši da je Gagarin bio prvi heroj Sovjetskog Saveza, a ja sam, eto, bio posljednji. Drago mi je da će Gagarinova bista biti na ovom lijepom mjestu, kazao je Artsebarsky.


Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov naglasio je da vrlo rado dolazi u Rijeku jer je riječ o prekrasnom gradu, a koji će sada biti bogatiji za bistu Yurija Gagarina.


– Ovdje žive dobri ljudi, dobri prijatelji Rusije. Od danas je u gradu gagarinova bista, a obećavam da će se postaviti i bista Roberta Bartinija, genijalnog čovjeka koji je svoje znanje podijelio s nama u Sovjetskom Savezu. Bit će to još jedan simbol našega prijateljstva, najavio je Azimov.


U povodu otrkivanja biste Astronomski centar Rijeka premijerno je u planetariju prikazao prigodni program “Velikani sovjetske kozmonautike”, a u sklopu Centra je otvorena izložba “Moj Gagarin” koju čine radovi djece iz umjetničke škole Juri Gagarin iz ruskoga Gagarin grada. Na svečanosti su bili i predstavnici Rossotrudnichestva, agencije za promociju ruske kulture, tradicije, znanosti i gospodarstva, Ruskog doma, udruge ruske nacionalne manjine u Primorsko goranskoj županiji, Udruge hrvatsko-ruskog prijateljstva te predstavnici programa Rijeka EPK 2020 – 27 susjedstava, područje Turnić-Mlaka.