Slavlje u Rijeci

Proslavljeno 720 godina Trsatskog svetišta, Bozanić upozorio na “vrijeme provokacija”

Mirjana Grce

 Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u propovjedi je rekao kako je »ovo vrijeme raznih provokacija, ali je i Hrvatska stanovita provokacija Europi, kada se zanima za svoje mjesto u europskoj zbilji”  



RIJEKA  – Trsatsko svetište je na svetkovinu Majke Božje Trsatske svečano slavilo 720. obljetnicu svoga djelovanja. Središnje euharistijsko slavlje i svečanu procesiju oko svetišta u kojoj je nošena slika Gospe Trsatske predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem te provincijalom franjevaca – stoljetnih čuvara svetišta fra Željkom Železnjakom i brojnim svećenicima.


Kardinal Bozanić je u propovijedi sažeo da je ovogodišnje slavlje Majke Božje Trsatske po sebi u znaku Marije, blaženog Ivana Pavla II. koji je bio trsatski hodočasnik, obitelji i pohoda pape Benedikta XVI. našoj zemlji 4. i 5. lipnja.


Podsjetio je da će se s papom u Zagrebu slaviti Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji kojim Crkva želi promicati bračne i obiteljske vrijednosti. Analizirao je da je predstojeći pohod Benedikta XVI. za Hrvatsku izniman »u ovim vremenima raznih pritisaka i pomutnje, kada smo izloženi napasti zamagljenja istinske nade te obiteljskog i nacionalnog zajedništva«. 


Hrvatska  provokacija Europi


– Ovo je vrijeme raznih provokacija, ali i Hrvatska je stanovita provokacija Europi, kada se zanima za svoje mjesto u europskoj zbilji. Papin pohod poticaj je nama da snažnije posvijestimo uporišne točke svoga života i djelovanja, da učvrstimo svoju odgovornost za vjeru i kršćansku baštinu te da pozornije osluškujemo nova nadahnuća u novim životnim okolnostima.


Pohod se odvija s odmakom od dvadesetak godina od važnih društvenih promjena.Nakon što je Hrvatska uz mnoštvo žrtava obranila svoju slobodu, vremena koja su slijedila obilježena su suočavanjem Crkve i društva sa svime što se, s jedne strane, odnosi na postkomunističke zemlje, a s druge, s onime što obilježava sadašnju europsku kulturu, rekao je kardinal Bozanić izdvajajući da je među važnijim temama »pitanje povijesne memorije i istine o događajima tijekom 20. stoljeća, sa svim posljedicama totalitarnih režima i Domovinskog rata«.


Kao važnu temu izdvojio je i »ulogu kršćana u sadašnjim tendencijama relativiziranja vrijednosti i pokušaja odvajanja čovjekova života od Boga te zanemarivanja kršćanskog kulturološkog identiteta«.      


Marijin Trsat i Marijin Nazaret


Predvoditelj slavlja podsjetio je na čemu počiva Trsatsko svetište, rekavši da ustrajna pobožna predaja Marijin Trsat povezuje s Marijinim Nazaretom, Marijino svetište na Trsatu s njezinim domom u Nazaretu. Isto tako, apostrofirao je da su o 700. obljetnici Trsatskog svetišta tadašnji biskupi Riječke metropolije ovo svetište nazvali hrvatski Nazaret te da se ono u vjeri našeg naroda prepoznaje kao obiteljsko svetište.