Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
8. prosinca 2019.
Obljetnica

Proslavljen jubilej: Zametski zvončari filmom zabilježili prvih 50 let

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2018. u 8:52 2018-02-10T08:52:59+01:00

Amaterski dokumentarni film u trajanju od 38 minuta, autora Stanka Blaškovića, prikazuje povijest Zametskih zvončara čija je tradicija i kultura sačuvana za buduće generacije 

Zametske maškare i zvončari jedna su od najbrojnijih karnevalskih grupa grada Rijeke, a ove godine Zametski zvončari slave vrijednu obljetnicu – pedeset godina postojanja. Tim je povodom sinoć u Domu na Zametu, u organizaciji Pusnog društva Zametske maškare i zvončari, održana prigodna svečanost na kojoj je premijerno prikazan dokumentarni film sačinjen od starih snimaka i svježih sjećanja na protekle godine pod nazivom »Zametski zvončari – prvih 50 let«, autora Stanka Blaškovića.

Ki smo, ča smo...

– Riječ je o amaterskom dokumentarnom filmu u trajanju od 38 minuta koji je nastajao pola godine. Film prikazuje povijest Zametskih zvončara, a napravili smo ga sa željom da tradiciju i kulturu Zametskih zvončara sačuvamo za buduće generacije. Ovom prigodom hvala svim Zamećanima koji su pomogli u stvaranju filma sa svojim sačuvanim povijesnim materijalima, kazao je Blašković.

Uoči početka svečanosti, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako je pedeset godina jedne grupe puno i dokaz je jedne lijepe tradicije koja traje pola stoljeća.

– Zametski zvončari jedini su gradski zvončari, zvončari grada Rijeke i tim više smo na njih ponosni. Svake godine sve ih je više, a posebice veseli brojni podmladak koji godinama sudjeluje u Dječjoj karnevalskoj povorci i prema tome budućnost Zametskih zvončara je zagarantirana, kazao je Obersnel.

Tajnik PD-a Zametske maškare i zvončari Željko Monjac kazao je kako se »večeras slavi prvih 50 let, a za 50 godina slavit će se prvih sto let Zametskih zvončara«. Željeli smo ovim filmom pokazati »ki smo, ča smo i kakovi smo«. Film je dio naše povijesti i tradicije koju smo sakupljali godinama kako bi je predstavili široj javnosti, kazao je Monjac.

Pusni pundejak

Program u prepunoj dvorani Doma Zamet uveličali su predstavnici Grada Rijeke, Primorsko-goranske-županije, Turističke zajednice grada Rijeke, Europske udruge karnevalskih gradova, Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran, kao i predstavnici ostalih zvončarskih skupina i brojni drugi. U prigodnom programu nastupili su učenici OŠ Zamet.

Postojanje maškara seže u daleku prošlost, a Zametskim se zvonarima začelo postojanje na Pusni pundejak 1968. godine. Tada je nekoliko mladića odlučilo na sebe odjenuti različite zvončarske odore i zvoneći proći Zametom i okolicom. Nisu mogli ni sanjati da će njihov poduhvat danas dovesti do stotinjak velikih i pedesetak malih zvončara. Zametski zvončari sudionici su brojnih karnevala u Hrvatskoj i inozemstvu, provode humanitarne akcije, a s ponosom pronose i ime svoga grada na brojnim gostovanjima i predstavljanjima i izvan karnevala.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.