Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Obljetnica

Proslava bivših sušačkih maturanata: Generacija upamćena po prvom štrajku u bivšoj Jugoslaviji

Proslava bivših sušačkih maturanata: Generacija upamćena po prvom štrajku u bivšoj Jugoslaviji
Proslava bivših sušačkih maturanata: Generacija upamćena po prvom štrajku u bivšoj Jugoslaviji
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 10:23 2019-07-09T10:23:37+02:00

Kako su im se u štrajku pridružili i ostali učenici sve je eskaliralo, a epilog je bio da je četvero učenika provelo dva mjeseca u zatvoru, kao i dvoje profesora među kojima i profesor za kojeg su se založili

RIJEKA - Proslava punih 70 godina od mature okupila je bivše učenike Sušačke gimnazije koji su u zajedničkim klupama proveli osam godina te su ih napustili 1949. godine. Obilježavanje sedam desetljeća od završetka školovanja okupilo je 14 nekadašnjih maturanata koji su se prisjetili kako je to bilo sjediti u školskim klupama prije 70 godina, a u to su vrijeme, prisjeća se jedan od bivših maturanata prof.dr. Danko Pavešić, uz redovne školske obaveze učenici imali i druge zadatke koje su morali odrađivati, poput obaveznog sudjelovanja u radnim akcijama ili pak protestnim mitinzima. Tako se Pavešić prisjeća bacanja limuna i jaja na biskupski stan i uzvikivanja zadanih parola.

- Bili smo malo manipulirani, a u ono vrijeme to je bilo normalno. Međutim mi smo bili prijeratna generacija koja je živjela u kakvoj-takvoj demokraciji i nismo bili naučeni na jednoumlje te nas je sve to malo i iritiralo, priča Pavešić.

Tako su se uz niz lijepih događaja koji su im obilježili školovanje okupljeni bivši maturanti prisjetili i jednog nemilog događaja koji je mnogima iz te generacije obilježio život. Naime, riječ je o generaciji gimnazijalaca koja je ostala zapamćena po prvom štrajku u bivšoj Jugoslaviji koji je poprimio političke razmjere iako uopće nije bio politički motiviran.

- U listopadu 1948. godine učenici 8. a razreda, a riječ je bila o muškom razredu, upustili su se u štrajk. Bilo je to »škakljivo« vrijeme, ali mi to tada nismo shvaćali i uzimali u obzir. Radilo se o tome da nam se jedan profesor potužio kako mu smještaju u zbornici te da ga žele maknuti, a mi smo stali u njegovu obranu. Tada je svaki razred imao svoje zidne novine i dan nakon što nam se potužio na zidnim smo novinama objavili tekst i karikature na tu temu. Tu je ondašnji direktor škole napravio nekoliko krivih poteza skinuvši novine i došlo je do toga da smo krenuli u štrajk, a vijest o štrajku prenio je i Radio Venezia Giulia što je uzbudilo političke duhove u gradu, ali i u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.

Taj je štrajk bio jedna spontana dječja reakcija. Bili smo generacija koja je mislila da postoji pravda i nije tu bilo nikakvog političkog motiva, no kako su nam se u štrajku pridružili i ostali učenici sve je eskaliralo, a epilog cijelog događaja bio je da je četvero učenika provelo dva mjeseca u zatvoru, kao i dvoje profesora među kojima je bio profesor za kojeg smo se založili. Petorica su bila izbačena iz škole sa zabranom pohađanja bilo koje škole u Jugoslaviji, a cijeli je razred bio isključen iz Saveza srednjoškolske omladine, prisjeća se Pavešić.

Unatoč tome što je taj nemili događaj oredio sudbinu mladih ljudi koji su život nastavili u raznim smjerovima od kojih su neki i tragično završili ovi bivši maturanti pamte i velik broj školskih dana ispunjenih smijehom i druženjem na putu k zrelosti, a uspomena iz tih dana na posljednjem okupljanju povodom 70 godina mature uz Danka Pavešića prisjetili su se i Lea Čabrijan Mataija, Smilja Bosnić, Jovanka Bukorović Nakić, Tiha Brazzoduro Matetić, Katica Kraljić Albaneže, Kitty Mikuličić Bosnar, Ljubica Kuril Milović, Dragica Vukušić Širola, Katica Pijevac Bahuš, Veljko Furlan, Anton Škarpa, Branimir Vekarić i Hranimir Matejčić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.