Veliki planovi

Proračun PGŽ iduće godine raste za čak 58 milijuna kuna i donosi najviše kapitalnih investicija – ikad

Tihana Tomičić

Veliki projekt Platak nastavlja se u 2018. sa 6 milijuna kuna / Foto Sergej DRECHSLER

Veliki projekt Platak nastavlja se u 2018. sa 6 milijuna kuna / Foto Sergej DRECHSLER

U energetsku obnovu škola uložit će se više od 33 milijuna kuna, u projekt Putevima Frankopana 31 milijun, za Lječilište Veli Lošinj 14 milijuna, za dovršetak Centra Beli na Cresu 5 milijuna kuna, za dogradnju škole Čavle 2,5 milijuna, za novu školsku dvoranu na Hreljinu milijun kuna...



RIJEKA – Proračun Primorsko-goranske županije za 2018. godinu predložen je u visini od 869 milijuna kuna, što obuhvaća izvorni proračun od 387 milijuna, dok ostalo čini proračun županijskih korisnika, dakle raznih ustanova čiji je osnivač Županija. To je sveukupno gledano povećanje od čak 58 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu, i čak 100 milijuna više nego 2016. godine, a razlog takvog povećanja su EU projekti, rast prihoda od poreza na dohodak, ali i zaduženje koje će iznositi oko 23 milijuna kuna, i kojim će se financirati energetska obnova škola i drugi kapitalni projekti – objavio je na redovitom press kolegiju pročelnik za financije Krešimir Parat.


Ove godine rastu i prihodi od pomoći, što se odnosi na državu, a HZZO osigurava razliku plaća za zaposlene u zdravstvenim ustanovama sukladno kolektivnom ugovoru.


– Pritom, rast prihoda od poreza na dohodak planira se 7,8 milijuna kuna viši nego ove godine – najavio je Parat, uz zaključak da je država već od 2015. godine počela bilježiti takav rast, a Županija tek sada radi izmjene nekih propisa.


Veliki projekti




– Mi smo dosad bili uskraćeni za te efekte, rekao je Parat koji međutim za iduće godine, dakle 2019. i 2020. godinu, projicira stagnaciju i pad proračuna zbog novog seta zakona koji ne ide na ruku najrazvijenijim županijama, poput PGŽ-a ili Istre. On je najavio da će se Županija zadužiti i u 2019. godini, i to 15 milijuna kuna za gradnju škole Jelenje-Dražice, a ustanova Thallassotherapija će se također zadužiti 10 milijuna kuna za svoje investicije.



Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić najavio je za ovaj tjedan sjednicu na kojoj će biti 19 točaka, među ostalim i ona o projektu plutajućeg LNG terminala, kao i izglasavanje proračuna. Na dnevnom redu je i osnivanje dvije nove agencije – Regionalne razvojne agencije, što proizlazi iz obaveze prema državnoj strategiji, kao i Regionalne energetske agencije, što znači da REA Kvarner prelazi iz statusa trgovačkog društva u status ustanove, što bi trebalo pojeftiniti i pojednostaviti njezin rad.



– Ipak, ovaj proračun donosi najveće kapitalne investicije u Primorsko-goranskoj županiji ikad – najavio je Parat. Tako će se u energetsku obnovu škola uložiti više od 33 milijuna kuna, u projekt Putevima Frankopana 31 milijun, za Lječilište Veli Lošinj ide 14 milijuna, za dovršetak Centra za posjetitelje Beli na Cresu 5 milijuna kuna, za dogradnju škole Čavle 2,5 milijuna, za novu školsku dvoranu na Hreljinu milijun kuna, za dvoranu u Loparu također milijun kuna, za uređenje luka i pomorskog dobra na Susku 1,5 milijun, u Klenovici dva milijuna, u Mošćeničkoj Dragi 500.000 kuna, u Puntu 750.000 kuna itd. Na kraju, veliki projekt Platak nastavlja se ove godine sa 6 milijuna kuna, potom 2019. sa devet i na kraju 2020. godine s još osam milijuna kuna.


Poticaj turizmu


– Kapitalna priča nam nikad nije bila veća, zaključio je pročelnik Parat, dodajući da 1,1 milijun kuna još ide u udruženo oglašavanje za Zračnu luku Rijeka, što je poticaj turizmu, a školstvu ide još 3,8 milijuna iz EU priče za pomoćnike u nastavi. U programe ravnomjernog regionalnog razvoja unutar PGŽ-a izdvojit će se čak 4,4 milijuna kuna – najavio je također.


Pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin također je zadovoljna, budžet njenog odjela bi u 2018. trebao iznositi čak 155 milijuna kuna ukupno.


– Nikad nismo imali viši proračun – kazala je, dodajući da zajedno s nekim izvorima lokalnih jedinica u zajedničkim projektima gradnje ili dogradnje škola i dvorana proračun za kapitalne projekte u 2018. iznosi čak 50 milijuna kuna, najviše dosad.


Ona je najavila i nove stipendije za deficitarna zanimanja, za što Županija godišnje izdvaja 370.000 kuna.