Prihodi se smanjuju

Promet sve manji, naknade nikad više: Članovima NO Luke Rijeka trostruko veće nagrade

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Od srpnja ove godine, umjesto dotadašnjih dvije tisuće kuna mjesečno, članovi NO-a dobivaju šest tisuća kuna

RIJEKA Članovima Nadzornog odbora Luke Rijeka naknada je utrostručena, odlukom Skupštine društva, iako je Luka u prvih pola godine zabilježila pad teretnog prometa od 17 posto te pad prihoda od 12 posto, u odnosu na isto razdoblje lani.Članovi Nadzornog odbora u kojemu, uz predsjednika Alena Jugovića, sjede Duško Grabovac kao predstavnik mirovinskih fondova koji zajedno s poljskim OT Logisticsom upravljaju tvrtkom, Zbigniew Nowik, predsjednik Uprave OT Logisticsa, Jerzy Grzegorz Majewski, menadžer OT Logisticsa u poljskoj luci Gdynia, te Dragica Varljen kao predstavnica radnika, odlukom Skupštine od srpnja ove godine, umjesto dotadašnjih dvije tisuće kuna mjesečno, dobivaju čak šest tisuća kuna.

Predsjednika uprave Luke Rijeka Jedrzeja Mierzewskog u telefonskom smo razgovoru pitali koji je razlog utrostručenja naknade članovima Nadzornog odbora, no samo je kratko odgovorio kako je o tome odlučivala Skupština, a ne uprava društva. Isto smo pitanje postavili i Alenu Jugoviću, predsjedniku Nadzornog odbora, inače dekanu Pomorskog fakulteta u Rijeci.


Odlučili vlasnici


– Visina naknade za članove Nadzornog odbora Luke Rijeka d.d. određena je na Skupštini društva u srpnju 2018. godine. Navedenu odluku su donijeli vlasnici društva, pa stoga razloge za povećanje visine naknade prvenstveno trebate pitati njih, odgovara Jugović. Misli da su vlasnici takvu odluku donijeli najvjerojatnije radi povećanog obujma rada članova Nadzornog odbora koji se povećao radi ulaska stranog partnera u vlasništvo društva i promjene u dinamici rada cijelog društva.


– Ujedno su time u Nadzorni odbor i Upravu Društva ušle osobe koji ne govore hrvatski jezik, pa se stoga sva komunikacija i korespondencija odvija na engleskom, a svi materijali se moraju pripremiti na engleskom i na hrvatskom jeziku. Povećani obujam rada vidljiv je i po broju sjednica Nadzornog odbora kojih smo u ovoj godini imali osam, a neke su trajale i po devet sati. Osim povećanog obujma poslovanja visina naknade odražava i odgovornost članova NO-a spram vlasnika, radnika, investicija, ali i prometnog pravca, kazao je Jugović.




Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Po pitanju eventualnog odricanja članova NO-a od naknade, s obzirom na poslovne rezultate Luke, Jugović odgovara: 


– Što se tiče odricanja naknade zbog lošijih poslovnih rezultata, mogu samo istaknuti da dok su rezultati dobri, tada je NO tu »pro forma«, dok lošiji rezultati poslovanja od NO-a iziskuju povećanje obujma poslova i aktivnosti kako prema upravi, vlasnicima, tako i ostalim subjektima povezanim uz luku, pa čak i prema medijima. Stoga očekujem od svih članova Nadzornog odbora još predaniji rad. Već za idući utorak 30. listopada zakazali smo novu sjednicu. Za kraj mogu samo istaknuti da NO nije zadovoljan poslovnim rezultatima društva Luka Rijeka d.d. i zajedno s vlasnicima će i dalje tražiti od uprave konkretnije aktivnosti koje bi trebale uroditi boljim poslovnim rezultatima u idućem razdoblju, rekao je Jugović. 


Čekaju rezultat 


Na sjednici Nadzornog odbora trebali bi biti prezentirani i poslovni rezultati Luke za prvih devet mjeseci ove godine, koji će nakon toga biti i službeno objavljeni na stranicama Zagrebačke burze. Loše poslovanje u prvih pola godine rezultiralo je traženjem lučkih sindikata da se sazove izvanredna sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) Primorsko-goranske županije, koja je održana prije dva tjedna. Sindikalisti su tražili da se reagira »pravodobno i učinkovito kako se Luci ne bi dogodio loš scenarij nekih poduzeća iz okruženja, kao što su »3. maj« i Uljanik«.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Na situaciju u Luci reagiralo je i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture koje je, odgovarajući na naš upit o mogućem izlasku Poljaka iz vlasničke strukture, poručilo da je »spremno na sve scenarije«, s obzirom na loše poslovanje OT Logisticsa, a tu je izjavu dodatno osnažio pomoćnik ministra Anđelko Petrinić, nakon sjednice GSV-a, kazavši kako će, bude li potrebno, Vlada u dogovoru s mirovinskim fondovima reagirati u slučaju nastavka negativnih trendova u luci.


Zahtjevi sindikata


Sindikalisti su u svom zahtjevu za sazivanje GSV-a istaknuli da se grubo krši Kolektivni ugovor za radnike Luke Rijeka d.d., da se primaju zaposlenici bez natječaja, podižu koeficijenti podobnicima bez obzira na sistematizaciju te da se ne isplaćuje prekovremeni rad. Naveli su i da su uvjeti rada sve lošiji, kao i sredstva za rad, kojih je sve manje jer se ne održavaju i ne popravljaju, a prosječne plaće radnika su sve manje.


Zbog svih ovih stvari, susrest ćemo se sa situacijom da nećemo moći obavljati poslove i poduzeće neće moći funkcionirati, ocjenjuju iz sindikata, navodeći da su se većinski vlasnici obavezali u ponudi za preuzimanje poduzeća i koncesijskom ugovoru »nastaviti podupirati razvoj i ulaganje u Luku Rijeka d.d., osnažiti njezinu tržišnu poziciju, optimizirati logističke lance radi privlačenja novih tereta i poboljšati kvalitetu usluga, ali ništa se od toga nije dogodilo, nego vlasnička struktura pogoduje samo sebi i svojim podobnicima, a zanemaruje i ne uvažava radnike, koji im svojim radom, a u katastrofalnim uvjetima, omogućuju vrlo visoka primanja.


Smatramo da je krajnje vrijeme da se odredi sudbina najveće hrvatske luke, da se definira u kojem će smjeru ići daljnji razvoj i ulaganja u Luku, da se zaštiti i ovo malo preostalih radnika te da se realnim planom i investicijama poduzeće podigne na višu razinu i zaposle mladi radnici, stojalo je u zahtjevu, uz želju da se reagira »pravodobno i učinkovito kako se Luci ne bi dogodio loš scenarij nekih poduzeća iz okruženja, kao što su »3. maj« i Uljanik«.