Vrijedna investicija

Projekt vrijedan 37 milijuna kuna: Gradnja sortirnice u Mihačevoj dragi do kraja 2021. godine

Ljiljana Hlača

Sortirnica bi se trebala graditi u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva draga / Snimio Roni BRMALJ

Sortirnica bi se trebala graditi u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva draga / Snimio Roni BRMALJ

Sortirnica u Mihačevoj dragi bit će kapaciteta obrade prethodno odvojenog komunalnog otpada od 7 tona po satu, vrijednost izgradnje je više od 37 milijuna kuna. EU daje 85 posto novca



RIJEKA  Sortirnica koja bi se trebala graditi u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva draga je u fazi – dokumentacije. Do sada je za ovaj projekt Grad Rijeka izradio projektnu dokumentaciju, odnosno glavni i izvedbeni projekt, izradio elaborat izvedivosti projekta, ishodio građevinsku dozvolu i riješio imovinskopravne odnose na lokaciji izgradnje, a riječ je o prostoru od čak 5.600 četvornih metara. Sada je u tijeku proces dodjele EU sredstava putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike.


Kako saznajemo od Odjela gradske uprave za komunalni sustav, sortirnica u Mihačevoj dragi bit će kapaciteta obrade prethodno odvojenog komunalnog otpada od 7 tona po satu, vrijednost izgradnje je više od 37 milijuna kuna, a Europska unija u projektu može sudjelovati maksimalno s 85 posto od prijavljenog iznosa. Projekt treba biti gotov do kraja 2021. godine.


Sortirnice su jedan od važnih dijelova sustava gospodarenja otpadom, s obzirom da se sortiranjem odvojeno prikupljenog otpada povećava kvaliteta i vrijednost odvojeno prikupljenih korisnih sirovina iz otpada, a time i plasman tih sirovina na tržište.




Nadalje, treba naglasiti da će ovaj sadržaj dodatno obrađivati uz riječki otpad i onaj koji se sakuplja u Kraljevici, Kostreni, Bakru, Čavlima, Viškovu, Jelenju, Klani i Kastavu što je, zapravo, djelokrug rada KD-a Čistoća.


Temelj za rad sortirnica je uspostavljena aktivnost selektivnog prikupljanja otpada putem tri vrste spremnika za odvojeno prikupljanje, a što je na ovom području – Rijeke i prstena – uvedeno još 2015. godine.