PGŽ

Projekt Putovima Frankopana, vrijedan 61 milijun kuna, bit će završen do veljače 2021.

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA Rok za završetak projekta Putovima Frankopana u Primorsko-goranskoj županiji produljen je do veljače 2021., što će omogućiti da se projekt vrijedan oko 61 milijun kuna završi, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.


Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana obuhvaća obnovu i valorizaciju 17 frankopanskih kaštela, dvoraca i kula te tri sakralna objekta koji se obogaćuju interpretacijskim sadržajem, a sve će promicati kao jedinstveni kulturno-turistički proizvod. Projekt sufinancira Europski fond za regionalni razvoj s nepovratnih 47 milijuna kuna.


Nositelj projekta je Primorsko-goranska županija, a partneri su gradovi Rijeka, Kraljevica, Bakar i Čabar, općine Čavle, Lokve i Vinodolska, Biskupija Krk, Prirodoslovni muzej Rijeka, Centar za kulturu Grada Krka, Turistička zajednica Grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera.




Projekt je prijavljen 2015., odobren 2017., a rok za završetak bio je listopad 2019. Produljenje projekta do 2021. odobrilo je Ministarstvo regionanog razvoja i fondova EU.


Kako je rekla pročelnica za kulturu Sonja Šišić, projekt Putovima Frankopana povezuje sve tri geografske regije županije – Gorski kotar, Vinodol i otok Krk, područje na kojima su Frankopani bili gotovo pet stoljeća, od 1118. do 1671.


Dosad je potrošeno 34 posto novca, ugovorene su i privode se kraju aktivnosti za 52 posto novca, a potrebno je ugovoriti aktivnosti za preostalih 14 posto novca.


Najzahtjevniji dio projekta su građevinski radovi na obnovi sedam interpretacijskih centara i jednog posjetiteljskog centra, u kojima će biti ispričana priča o Frankopanima, njihovu životu, tradiciji, gastronomiji….


U sklopu projekta izrađuju se suveniri, vodiči, plakati, slikovnice i drugi materijali, a 2020., godina uoči završetka projekta, bit će proglašena godinom Frankopana, rekla je pročenica Sonja Šišić.


Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je da se u sklopu projekta Putovima Frankopana radi na promidžbi projekta, od posjeta stranih novinara do raznih radionica. Dodala je da su kulturni projekti dobar motiv za dolazak turista u predsezoni i posezoni.


Župan Zlatko Komadina je rekao da se Primorsko-goranska županija svojom baštinom koristi za promidžbu i turizam te da sudjeluje i u projektu Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. Smatra da je projekt Putovima Frankopana svojevrsna nadogradnja koja će se izvrsno uklopiti i u EPK 2020.


Komadina je još izvijestio o posjetu predstavnika Hrvatske zajednice županija pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Ideja je da se pomogne hrvatskoj zajednici u zaštiti njihova autohtonog jezika te u stipendiranju studenata koji bi studirali u Rijeci, rekao je Komadina.


Komadina: Bandić ne drži ključe većine u Skupštini PGŽ


Na novinarsko pitanje o nedavnom prelasku vijećnika Županijske skupštine Siniše Gavrana iz političke stranke HSP AS u Stranku rada i solidarnosti Milan Bandić 365 i znači li to da Stranka rada i solidarnosti Milan Bandić 365 sada drži ključ većine u toj skupštini, Komadina je odgovorio da ne znači.


“Ne, ne znači, pa mi nemamo većinu od početka, tako da to nama nije problem. Naučili smo raditi programski i projektno i stvaramo većinu na bazi odluka i kvalitetnih projekata, koje članovi skupštine prepoznaju. Nismo imali problema s izglasavanjem proračuna i vjerujem da će tako biti i ove jeseni”, rekao je.