Humana gesta

Pripadnici Armade darovali krv

Sanja Gašpert



RIJEKA Broj darivatelja krvi posljednjih se dana, zbog teške situacije s epidemijom koronavirusa, smanjio, zalihe svih krvnih grupa su niske, a krv je potrebna svakodnevno.


Međutim, upravo zahvaljujući velikim humanistima, darivateljima krvi, onim hrabrim ljudima koje ni strah od zaraze ne sprječava u širenju humane misije darivanja krvi, svakodnevno se na Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka prikupljaju nove doze ove dragocjene tekućine, a u svemu veliku ulogu ima Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i riječka Transfuziologija, kao i brojni pojedinci i tvrtke.


Proteklog je vikenda kroz Transfuziju prošlo stotinjak darivatelja te je prikupljeno osamdesetak doza krvi. Nakon što su u petak krv kolektivno darivali djelatnici Poliklinike Rident, u subotu je svoju humanost još jednom pokazala i riječka Armada. Klub navijača Armada organizirano je došao na Transfuziju i većina članova darivala je krv. Uz članove Armade, u subotu je krv na riječkoj Transfuziji dalo i nekoliko darivatelja s područja Viškova i Klane. Pristupio je 51, a krv darivalo ukupno četrdeset darivatelja. Među njima i Goran Ćuća iz Viškova, koji je krv darivao jubilarni, stoti puta.


– Zalihe krvi su jako niske, zato pozivamo sve navijače i ljude dobre volje da i sljedećih dana pristupe dobrovoljnom darivanju krvi, kazao je predsjednik KN Armada Dejan Božić.Zahvalnost svim darivateljima koji su pristupili akciji, svima koji su darivali krv u ovim za sve teškim vremenima, zahvalnost na strpljivosti i čekanje zbog pojačanih sigurnosnih mjera uputio je riječki Crveni križ, uz poziv svim darivateljima koji mogu, koji su zdravi, ali i svima koji bi tek htjeli postati darivatelji, da dođu na Transfuziju i daruju krv, jer bolesni koji svakodnevno trebaju krv ne mogu čekati da epidemija prođe.

Podsjetimo, prije desetak dana Zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka privremeno je preselio na Sveučilišni Kampus na Trsatu, u zgradu preko puta Građevinskog fakulteta, gdje se krv može darivati radnim danima od 8 do 15 sati. Ujedno su do daljnjega odgođene akcije darivanja krvi na terenu. Ova je mjera poduzeta, budući da je uslijed novonastale epidemiološke situacije na Sveučilištu obustavljena neposredna nastava, a bolnički sustav zahtjeva reorganizaciju rada, kako bi se garantirala sigurnost dobrovoljnih davatelja krvi.