Modernizacija flote

Prinova u floti Jadrolinije na opremanju u Kraljevici: Moći će voziti 600 putnika i čak 160 vozila

Marinko Glavan

Brod je, poručuju iz Jadrolinije, namijenjen prije svega plovidbi na liniji Split – Stari Grad, na otoku Hvaru, ali po potrebi i drugim linijama na koje nacionalni putnički brodar ima koncesijske ugovore



Prinova u floti Jadrolinije, ro-ro putnički brod, odnosno trajekt »Faros«, stigao je jučer u brodogradilište Dalmont u Kraljevici. Riječ je o trajektu izgrađenom 2010. godine, u Grčkoj, gdje ga je Jadrolinija kupila prošle godine, povećavši time svoju bijelu flotu na ukupno pedeset i dva broda. Trajekt će ubuduće održavati nacionalne putničke linije, a ima mogućnost prijevoza 600 putnika i 160 vozila. Duljina broda je 104,9 metara, širina 17,5 metara, a brzina 14 čvorova.


Podizanje kvalitete


Predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta je, u povodu dolaska broda u Kraljevicu, istaknuo kako je to novi korak u modernizaciji flote, a sve kako bi Jadrolinija nastavila uspješno ispunjavati obaveze iz koncesijskih ugovora koje ima na nacionalnim putničkim linijama, uz optimizaciju troškova tehničkog održavanja i dugoročnu stabilnost poslovanja.


– Iznimno sam ponosan što floti Jadrolinije priključujemo brod koji će svojim kapacitetom i brzinom bitno pridonijeti podizanju kvalitete usluge prijevoza putnika, posebno u ljetnim mjesecima. Brod ide u brodogradilište radi potrebnog opremanja i pripreme za sezonu te ga na liniji očekujemo u proljeće. Vjerujemo da će ova prinova u floti zadovoljiti rastuće zahtjeve za uslugama prijevoza putnika i vozila u splitskom akvatoriju, rekao je Sopta.




Brod je, poručuju iz Jadrolinije, namijenjen prije svega plovidbi na liniji Split – Stari Grad, na otoku Hvaru, ali po potrebi i drugim linijama na koje nacionalni putnički brodar ima koncesijske ugovore. Svojim velikim kapacitetom garaže i salona putnika, značajno će pridonijeti podizanju kvalitete usluge, posebno tijekom ljetnih mjeseci.


Opremanje »Farosa«


Novonabavljeni trajekt je nazvan »Faros«, prema grčkom nazivu hrvatskog otoka Hvar, najsunčanijem hrvatskom otoku, čime se nastavlja niz imenovanja Jadrolinijinih brodova prema hrvatskim otocima. U brodogradilište Dalmont je stigao zbog priprema i opremanja za ovogodišnju sezonu. Radovi će potrajati oko tri mjeseca, a u Jadroliniji očekuju kako će brod biti u službi pred Uskrs, kada će »Faros« i službeno biti predstavljen javnosti.