Svjetski dan beskućnika

Prihvatilišta ”Ruže sv. Franje” i ”Oaza” otvorila svoja vrata: Dnevni boravak Kuće utočište za marginalizirane

Mirjana Grce

Mario Bakarčić u dnevnom boravku Kuće utočišta / Foto I. Tomić

Mario Bakarčić u dnevnom boravku Kuće utočišta / Foto I. Tomić

RIJEKA Oba riječka prihvatilišta za beskućnike – »Ruže sv. Franje« i »Oaza«, kao i Depaul Hrvatska – Kuća utočišta, dnevni centar za beskućnike i ostale marginalizirane osobe grada Rijeke danas su obilježili Svjetski dan beskućnika.U Kući utočišta otvoren je prostor dnevnog boravka i učionica, čime je Depaul Hrvatska koja provodi program Kuće utočišta stvorila nove sadržaje za svoje korisnike, sve na tragu inicijative »Mjesto koje zovemo dom«, kojoj je Depaul Hrvatska ključno koordinativno tijelo. Uređenje toga prostora financirao je Renovabis, njemačka karitativna organizacija, PGŽ je pomogla u oblikovanju »književnog kutka« u dnevnom boravku, a vrijednu donaciju knjiga danas  su tom »kutku« donirali supružnici Veronika i Franjo Butorac.

Mjesto koje zovemo dom




U tom će se lijepo uređenom prostoru odvijati brojni sadržaji za korisnike Kuće utočišta, naravno uz podršku stručnih osoba s. Veronike Mile Popić, voditeljice kuće i Jelene Beno, stručne suradnice te volontera – prije svega edukativni sadržaji, a onda i sadržaji slobodnog vremena.


Kuća utočišta - stručna suradnica Jelena Beno i voditeljica s. Veronika Popić / Foto I. Tomić


Kuća utočišta – stručna suradnica Jelena Beno i voditeljica s. Veronika Popić / Foto I. Tomić



– Tu je već informatička učionica, a prvi tečaj informatike za korisnike održali smo ove godine u svibnju. Potom, korisnici će u ovim prostorima primati besplatne pravne savjete Pravne klinike zagrebačkog Pravnog fakulteta; tu će korisnici moći pisati molbe za posao, sami tražiti oglase za posao i za stan; moći će se uključiti u hagioterapiju, tu je prostor i individualnih susreta – čovjeka sa čovjekom. U dnevnom boravku mogućnost je gledanja televizijskih programa, čitanje, održavanja raznih radionica – sve u cilju da im Kuća utočišta bude mjesto gdje je čovjek »doma«, a to pomaže i mijenja čovjeka, objasnila je s. Veronika Mila Popić, voditeljica Kuće utočišta i direktorica Depaula Hrvatska. Pri tome je naglasila važnost zajedništva u rješavanju problema beskućništva u Rijeci, što je sržno i u globalnoj inicijativi »Mjesto koje zovemo dom«, u koju je uključen i Grad Rijeka, Riječka nadbiskupija, Centar za socijalnu skrb i PGŽ. Na tom tragu treba spomenuti da je obilježavanju Dana beskućnika prilog dao i Crveni križ PGŽ-a održavši u Kući utočišta – za korisnike, djelatnike i volontere, edukaciju o prvoj pomoći. Konačno, taj dan je pokazao da se u Rijeci već mnogo toga za beskućnike čini koordinirano, da se ustanove pomalo umrežavaju te da će inicijativa »Mjesto koje zovemo dom« dovesti do kvalitetnijeg djelovanja.– Bez zajedničkog djelovanja ne možemo. Ono je preduvjet da se određeni problemi rješavaju i da se čovjeku cjelovito pristupi, što je naš cilj, zaključila je s. Popić.

Više od prehrane


Višegodišnjeg korisnika Kuće utočišta Maria Bakarčića pitali smo što mu znači Kuća utočišta.– Trenutno mi ova Kuća znači sve, dakle puno više od prehrane – doručka, ručka i večere. Ovdje mogu boraviti u uređenom i čistom prostoru, obaviti higijenu, ovdje će mi biti oprana odjeća. Dolazim svaki dan, jer nezaposleni sam beskućnik, Riječanin. Želim naći neki posao i zaraditi nešto novaca kako bih se odselio u inozemstvo, gdje sam već boravio i radio, rekao je među ostalim.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od 11.10.2018.