Manifestacija

Prihod od Maškarane jote Centru za autizam

Biljana Savić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Porcija jote prodavat će se po 10 kuna, čaša vina žlahtine po 5 kuna, plus »daj ča daš«



RIJEKA Udruženje obrtnika Rijeka sutra će, od 11 do 13 sati, na Trgu Republike Hrvatske u sklopu Riječkog karnevala dvanaesti put zaredom organizirati karnevalsko-gastronomsko-humanitarnu manifestaciju Maškarana jota. Kako je najavio predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka Darko Sertić, porcija maškarane jote prodavat će se po 10 kuna, čaša vina žlahtine po 5 kuna, plus »daj ča daš«, a sav prikupljen prihod bit će doniran Centru za autizam Rijeka.


– Ovom turističko-ugostiteljskom, a prvenstveno humanitarnom akcijom, uz potporu Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, kao i ostalih pokrovitelja i sponzora, riječki su se obrtnici aktivno uključili u život grada i doprinose afirmaciji urbanog turizma i njegova budućeg razvitka – kazao je Sertić i nadao se da će ovu akciju sutra poslužiti dobre meteorološke prilike, kako bi prodali što više jote.


– Svih dosadašnjih jedanaest godina od građana smo imali samo riječi hvale za našu jotu i nema razloga da tako ne bude i ovoga puta, a kao i dosad, kuhat će je obrtnici ugostitelji, uz pomoć ostalih kolega obrtnika i učenika Ugostiteljske škole Opatija, a uz nju će se servirati palenta kompirica. Program će voditi Dražen Turina Šajeta, bit će tu pusna glazba i pokloni iznenađenja za ljubitelje sporta – najavio je Sertić.




Kako je najavio predsjednik Ceha ugostitelja Hrvoje Margan, za ovogodišnju jotu koja će se pripremati u padeli promjera metar i pol kako bi bilo dostatno za 600 porcija, spremno je 60 kilograma fažola, 40 kilograma kupusa, 20 kilograma dimljene vratine, 20 kilograma kobasica i 7 kilograma pancete.


– Palentu kompiricu pripremat će grobnički ugostitelji u padeli Udruge Palentar, a uz sve to ćemo poslužiti lokalno vino žlahtinu i truditi se prodati svih 600 porcija, a padelu Maškarane jote obići će kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran u pratnji meštra Tonija te trenutno »razvlašteni« gradonačelnik Vojko Obersnel – najavio je Margan.


Kako su kazali Margan i Sertić, prodaja Maškarane jote ovisi im isključivo o meteorološkim prilikama, a u ovih 11 godina sakupili su 90 tisuća kuna i darivali ih najpotrebitijima. Ovoga puta će to biti Centar za autizam Rijeka, čija je voditeljica Sandra Čavrak kazala da će sva dobivena sredstva uložiti u nastavak izgradnje senzorskog parka u okviru Centra.