Drugi pokušaj

Prenamjena T-objekta u “Benčiću”: Ide novi natječaj za Gradsku knjižnicu

Jasmin Đečević

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Rok za dostavu ponuda u ponovljenom postupku je 7. ožujka. Otvorenje novog hrama knjige je planirano u veljači 2021. kao svojevrsni završetak godine Europske prijestolnice kulture



RIJEKA Objavljen je novi natječaj za izvođača radova rekonstrukcije T-zgrade u bivšem kompleksu »Benčić« s ciljem prenamjene tog objekta u zgradu Gradske knjižnice Rijeka, a vrijednost radova i ovaj je put od strane Grada procijenjena na nešto više od 56,1 milijun kuna.


Riječ je ponovljenom natječaju za rekonstrukciju ove zgrade budući da je prvi natječaj poništen jer niti jedna pristigla ponuda nije bila prihvatljiva odnosno sve četiri ponude su bile iznad tražene cifre; najniža pristigla ponuda u prvom natječaju bila je ona GP-a Krka i Fidala u iznosu od oko 67 milijuna kuna, dok je najskuplja ponuda, ona ING-GRAD-a bila čak 30 milijuna kuna viša od predviđenog iznosa.


Revitalizacija


Kako će proći ovaj natječaj, znat ćemo nakon 7. ožujka 2019. godine kada završava rok za dostavu ponuda u ponovljenom postupku. Rekonstrukcija T zgrade za potrebe smještaja Gradske knjižnice Rijeka dio je projekta revitalizacije dijela bivšeg industrijskog kompleksa »Rikard Benčić« za potrebe smještaja ustanova u kulturi i stvaranja kulturnog kvarta u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane koji vodi u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima nuditi osnovne informacije o knjižnici i kulturnom kvartu u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti info pult na koji se nastavlja odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audiovizualnom i knjižničnom opremom.

Na prvom katu će biti smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, odjel stručne literature će biti na 2. katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama. Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja i sastanke, a korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta. U zgradi će biti smješteni i prostori za osoblje, pomoćni prostori, ali i tehničke prostorije. Osoblje će imati osiguran zaseban ulaz s istočne strane objekta i izdvojeno dizalo kojim je moguć direktan prijem građe u distribucijski centar i službu nabave i obrade knjižne građe, a treba i naglasiti kako će prostor biti prilagođen kretanju osoba s invaliditetom.


Ciglena kuća




Sama zgrada u kojoj će biti smještena nova riječka gradska knjižnica sastoji se od suterena, prizemlja i tri etaže ukupne bruto površine 5.825,39 metara kvadratnih. Ima neospornu arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća. Rekonstrukcija zgrade dio je projekta Revitalizacija kompleksa »Benčić« – Cigleni i T-objekt kojem je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a odobreno 68,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U ciglenom objektu svoj će dom naći Dječja kuća za čiju je izgradnju prošlog tjedna potpisan ugovor s tvrtkom ING-GRAD.


Glavni projektant i Dječje kuće i knjižnice je poznati hrvatski arhitekt Saša Randić, a otvaranje novog gradskog hrama knjige je planirano u veljači 2021. kao svojevrsni završetak i »točka na i« godine Europske prijestolnice kulture.