Pionirski rad hrvatske historiografije

Predstavljena knjiga Sanje Simper: ‘Od antisemitizma boluju nežidovi, a umiru Židovi’

Sanja Gašpert

Željko Bartulović, autorica knjige Sanja Simper i Kotel DaDon / Snimio Ivica TOMIĆ

Željko Bartulović, autorica knjige Sanja Simper i Kotel DaDon / Snimio Ivica TOMIĆ

»Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938. – 1943.)«  donosi zanimljive i do sada nepoznate podatke o povijesti Židova u Rijeci i liburnijskoj Istri uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata



RIJEKA Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u Gradskoj vijećnici predstavljena je knjiga dr. Sanje Simper »Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938. – 1943.)«, koja je, kako piše u njezinom predgovoru, pionirski rad na ovu temu u hrvatskoj historiografiji.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ



Knjiga je nastala na temelju doktorata koji je autorica, koja se ovom tematikom bavi godinama, objavljuje radove u znanstvenim i stručnim publikacijama te je aktivna u različitim forumima vezanim za učenje o holokaustu, obranila 2012. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je proširen i dopunjen novim saznanjima iz arhivske građe, novinskih tekstova i recentne literature. Posebni dodatak knjige čini poglavlje »Sramotni zakoni — protužidovski zakoni u Italiji i Njemačkoj«, u kojem autorica usporednom analizom fašističke i nacističke protužidovske zakonodavne prakse izvodi nepobitan zaključak o suodgovornosti fašističkog režima za stradavanje Židova na području tadašnje Italije.


Suluda ideologija




Kako je istaknuto u predgovoru, autorica donosi zanimljive i do sada nepoznate podatke o povijesti Židova u Rijeci i liburnijskoj Istri uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata.


Riječ je o podacima prikupljenim istraživanjem izvorne arhivske građe pohranjene u fondovima Državnog arhiva u Rijeci, ali i inozemnih arhiva, koja se dijelom objavljuje prvi put.


Osobitu vrijednost knjizi daju fotografska građa i usmeni iskazi koje je autorica prikupila u intervjuima s preživjelim sudionicima fašističkih i nacističkih progona i njihovim potomcima koji čuvaju sjećanje na njih.


Kako je istaknuto, izlazak ove knjige 2018. godine osobito je značajan jer se u toj godini navršava 80 godina od proglašenja fašističkih zakona protiv Židova (1938. – 2018.).


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je važnost obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta upravo na ovakav način, prisjećanjem na žrtve jedne sulude ideologije koja je ljude tjerala da progone i ubijaju one koje se smatralo ljudima krive vjere, krive nacionalnosti ili krivog političkog opredjeljenja. Upravo zato, Rijeka je otvorena za ovakve teme kako bi se ukazalo na to što se događalo u prošlosti i kakve je posljedice imalo, da se takve stvari više nikada ne bi dogodile.


– Još uvijek ima onih kojima to nije jasno, pa smo nedavno dobili anonimni protest jednog građanina koji se bunio što je Grad Rijeka dozvolio predstavljanje knjige »Jasenovac« Ive Goldsteina, prije dva dana u Gradskoj vijećnici. Nadam se da se to neće dogoditi i za ovu knjigu – kazao je gradonačelnik Obersnel.


O knjizi su govorili glavni urednik knjige dr. Kotel DaDon, rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj te jedan od recenzenata prof. dr. Željko Bartulović.


Kotel DaDon, koji je ujedno i glavni urednik knjige, kazao je kako Židovska zajednica podržava izdavanje ovakvih knjiga koje pokazuju istinu, ono što se uistinu dogodilo. Ova knjiga bavi se onim što su napravili NDH, fašisti i nacisti. Opisuje materiju koja je marginalizirana i relativizirana. Knjiga je važan korak u stavljanje na pravo mjesto informacije o tome što se dogodilo. Nažalost, danas antisemitizam u Europi raste, ima ga i u Americi, od njega boluju nežidovi, a umiru Židovi, kazao je DaDon.



Obersnel je najavio kako će se za desetak dana u Rijeci, ispred desetak kuća, ponovno postaviti »Kameni spoticanja« kakvi su svojedobno bili postavljeni ispred ulaza zgrade na adresi Ante Starčevića 5, kao spomen-obilježje za riječku obitelj Lipschitz koja je stradala u holokaustu. Postavljanje »Kamena spoticanja« inicirao je Alberto Heimler, Talijan iz Rima čiji su baka i djed, Fiumani Eugenije i Giannetta Lipschitz živjeli i radili na adresi Via Mameli 5, današnja Starčevićeva 5, a koji je također nazočio predstavljanju knjige dr. Simper.



Željko Bartulović iznio je najbitnije karakteristike ove knjige naglašavajući njen znanstveni doprinos pojašnjenju pitanja antisemitizma na rubnom prostoru Kraljevine Italije, u Kvarnerskoj pokrajini, osobito tadašnjoj Rijeci i Opatiji.


Trajni zapis o sudbini


Nakladnik knjige je Židovska vjerska zajednica Bet Israel, a izdavanje knjige financijski su podržali Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Opatija. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić kazao je kako je prije Drugog svjetskog rata u Opatiji živjelo puno židovskih obitelji.


– Nažalost, mnogi su Židovi završili u logorima. Danas u Opatiji imamo židovsko groblje, a deset godina obilježavamo Dane antifašizma, zahvaljujući našem sugrađaninu Olegu Mandiću koji je posljednji čovjek koji je, još kao dječak, živ izašao iz zloglasnog logora Auschwitz-Birkenau, kazao je Dujmić, dok je pročelnik Ureda župana PGŽ-a Goran Petrc istaknuo kako je knjiga Sanje Simper vrijedna povijesna publikacija koja predstavlja trajni zapis o sudbini Židovske zajednice u Rijeci i Liburniji.