POSTAVLJENA ENERGETSKI UČINKOVITA JAVNA RASVJETA

Povijesni gradić Kastav pod svjetlom modernih, štedljivih lampi

Andrej Petrak

Energetski učinkovitom i ekološkom javnom rasvjetom na području Kastva bit će ostvarena ušteda električne energije od 17,3 kilovata, smanjena emisija ugljičnog dioksida od 17,3 tone te ostvarena financijska ušteda od 30.213 kuna godišnje

KASTAV » Grad Kastav zamijenio je velik dio javne rasvjete na svom području energetski učinkovitim i ekološkim rješenjem, kojim će biti ostvarena ušteda električne energije od 17,3 kilovata, smanjena emisija ugljičnog dioksida od 17,3 tone te ostvarena financijska ušteda od 30.213 kuna godišnje. Projekt »Energetski učinkovito osvjetljenje Grada Kastva – sanacija, rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete« uspješno je prijavljen na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.   – Analizom postojećeg stanja utvrđeno je da su na određenim lokacijama postojeće svjetiljke tehnološki zastarjele i ne zadovoljavaju kriterije glede svjetloonečišćenja te da kao izvor svjetlosti prevladavaju svjetiljke s visokotlačnim živinim izvorima snage 250 i 125 vati. Predloženo tehničko rješenje predvidjelo je zamjenu starih svjetiljaka novima, koje u potpunosti zadovoljavaju stroge kriterije glede zasjenjenosti i svjetloonečišćenja uz visok stupanj efikasnosti. 

 Ostvarena ušteda


Svjetiljke su modernog dizajna i adaptabilne su u prostoru u koji se ugrađuju. Proizvođač posjeduje i ekološki ISO 140001 standard proizvodnje, napominju u Gradu Kastvu.    Sukladno provedenom otvorenom postupku javne nabave kao najpovoljniji ponuđač odabrana je tvrtka Gradatin d.o.o. iz Sesveta koja je na sebe preuzela obvezu obavljanja poslova dobave i montaže opreme za modernizaciju javne rasvjete u Kastvu, a projekt je realiziran tijekom srpnja. Ukupna vrijednost projekta, prema ugovoru nakon postupka javne nabave iznosi 187.857 kuna, dok je Fond ocijenio da ukupno prihvatljiv trošak za realizaciju iznosi 157.857 kuna, od čega Fond sudjeluje s 56.828 kuna, što čini 36 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta. 




Kao jedan od alata u narednom razdoblju bit će implementiran GIS javne rasvjete, s ciljem dobivanja cjelovitog pregleda infrastrukture javne rasvjete Grada Kastva. Koraci koje nas očekuju prilikom uvođenja GIS-a su prije svega snimanje trenutne situacije i prikupljanje podataka, unos podataka u GIS bazu i održavanje instaliranih podataka. GIS baza predstavlja živi sustav koji je potrebno kontinuirano pratiti i ažurirati te je i to jedan od preduvjeta koji je potrebno zadovoljiti prije same instalacije sustava, rekao je Lukanović.



  Dotrajale svjetiljke zamijenjene su novima u ulicama: Ćikovići, Jurjenići, Rešetari, Pilepčić, Belići, Spinčići, Tometići, Rubeši, Kastav i Trinajstići, a projektom je ukupno zamijenjeno 87 svjetiljki. U Gradu ocjenjuju da su realizacijom ovog projekta povećali prosječnu rasvjetljenost, ali i sigurnost, uz korištenje ekološki prihvatljivih izvora svjetlosti te eliminaciju svjetlosnog zagađenja. Smanjeni su troškovi održavanja, kao i emisije CO2, a ostvarena je ušteda u potrošnji električne energije, te je, kažu, porasla kvaliteta života stanovnika na području lokalne samouprave. 


 »Direktne beneficije«


Kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović napominje da je Grad, pored ovog projekta, već realizirao, a i planira realizirati nekoliko drugih projekata vezanih uz energetsku učinkovitost, održivi razvoj i ekologiju.   – Cilj nam je postati dobar primjer prakse za kojim će se povoditi ostali, uključujući i poduzetnike, udruge, građane, a u svrhu povećanja opće kvalitete života kastavske zajednice, kaže gradonačelnik.   Jedan od projekata koji su se, kaže, pokazali iznimno korisnima i kod kojih je ostvarena ušteda od 35 posto, jest i projekt ugradnje sustava za smanjenje vršne energije svjetla »E-box«. Sustav je ugrađen na liniji javne rasvjete Ćikovići 3, a omogućava značajne uštede u smislu svjetlosnog zagađenja, smanjenja razine CO2, ali i mjesečnih računa.   – Grad Kastav treba preuzeti svoj dio odgovornosti za promišljanje o energetskom razvitku te doprinijeti pozitivnim promjenama koje će imati odjeka na naše stanovništvo, ali i na širu zajednicu, rekao je Lukanović, najavivši da će u budućnosti raditi na realizaciji sličnih ekološki prihvatljivih projekata, koji će uključivati i »direktne beneficije« za građane