Sufinanciranje

Potpisani ugovori u Jelenju: Najviše novca za sport i mlade

Sanja Gašpert

Najbrojniji klub koji okuplja velik broj djece i mladih, Nogometni klub Rječina, dobit će 205 tisuća kuna. Slijedi Odbojkaški klub Rječina sa 70 tisuća kuna, Boćarskom klubu Podhum osigurano je 67 tisuća kuna, BK Rječini 25 tisuća kuna ...

JELENJE Općina Jelenje ove je godine u proračunu osigurala ukupno 640 tisuća kuna za 24 udruge u sportu, kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi, a njihovi predstavnici potpisali su s čelnim ljudima Općine Jelenje ugovore o sufinanciranju njihovih programa.– Drago mi je da smo se okupili u velikom broju, a zvali smo sve udruge koje su aplicirale i dobile sredstva temeljem natječaja za javne potrebe. Uvažili smo mišljenja naših odbora, koji su izradili prijedlog raspodjele novčanih sredstava za civilni sektor u 2018. godini.

Kao što smo najavili u našem izbornom programu, udruge su nam veoma bitne i drago nam je kada se ljudi aktivno uključe u društveni život općine, a sve u cilju da našoj zajednici bude bolje. Praksa će i ubuduće biti da se početkom svake godine potpišu ugovori kako bi vi, kao odgovorne osobe, točno znali kojim iznosom raspolažete za provedbu programa. To do sada nije bio slučaj, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako su vrata Općine Jelenje i njezine administracije otvorena udrugama, kako bi sudjelovali u kreaciji zajedničkog života, jer »samo uz socijalni dijalog i međusobno povjerenje možemo učiniti sva naša mjesta poželjnima za ugodan život«.


Prema odluci općinskog načelnika, najviše je sredstava osigurano za sport i mlade. Iz općinskog proračuna za 2018. godinu sufinancirat će se programi udruga iz područja djelovanja sporta u ukupnom iznosu od 500.000 kuna. Najviše sredstava, kao i prethodnih godina, dobit će najbrojniji klub koji okuplja velik broj djece i mladih, Nogometni klub Rječina za koji je planirano 205 tisuća kuna.


Slijedi Odbojkaški klub Rječina sa 70 tisuća kuna, Boćarskom klubu Podhum osigurano je 67 tisuća kuna, BK Rječina i Klub dizača utega Rječina 75 po 25.000, Tekwando klubu Rječina, Šahovskom klubu Rječina, Planinarskom društvu Obruč i Konjičkom klubu Vodičajna po 15 tisuća kuna, BK Zoretići i ŠRK Rječina po 12 tisuća kuna te Ženskom boćarskom klubu Dražice, Pikado klubu Formula, Stolnoteniskom klubu Rječina i Ženskom kuglačkom klubu Rječina po šest tisuća kuna svakom.



Općinski prostori namijenjeni su udrugama i mještanima, a prema riječima načelnika Marčelje, u prvom planu Općina Jelenje misli na čitaonice, koje se žele u idućem razdoblju učiniti još funkcionalnijima.– Cilj je da se prostori u vlasništvu Općine Jelenje koriste i održavaju te daju udrugama na korištenje, a same čitaonice želimo učiniti još funkcionalnijima – kazao je Marčelja te dodao da ako udruga koja djeluje na području općine Jelenje nema adekvatan prostor za djelovanje, može se javiti lokalnoj samoupravi, kako bi pronašli zajedničko rješenje.


Značajna sredstva izdvojena su i za programe u kulturi, obrazovanju, informiranju, znanosti i tehničkoj kulturi, u ukupnom iznosu od 70.000 kuna – Kulturno-umjetničkom društvu Zvir 30 tisuća kuna, Ogranku Matice hrvatske u Jelenju 20 tisuća kuna, Udruzi Margareta Cro Art 15.000 kuna te Udruzi Jelenske maškare pet tisuća kuna. Općina Jelenje nastavlja s financiranjem i potporom braniteljskih udruga, kao i udruga s područja zdravstva.


Iako zakon o braniteljima nije u potpunosti usvojen od strane Sabora, mi kao Općina Jelenje uspjeli smo osigurati 0,35 posto izvornih prihoda iz proračuna 2018. za braniteljske udruge, kazao je načelnik Marčelja. Iz Proračuna Općine Jelenje za 2018. godinu sufinancirat će se programi udruga područja djelovanja socijalne skrbi i zdravstva u ukupnom iznosu od 70.000 kuna.


Udruga umirovljenika Jelenje dobit će dvadeset tisuća kuna, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH 17 tisuća kuna, Udruga osoba s mišićnom distrofijom PGŽ-a 13.000 kuna te Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata PGŽ-a i Udruga Znam PGŽ-a po 10.000 kuna svaki.