Ograđivanje

Postaje im sve veći problem. Butković progovorio: ‘Županijski HDZ se ne slaže s predsjednicom’

Damir Cupać

Teza da je NK Rijeka bila srpski klub nije stav HDZ-a u PGŽ-u, kazao nam je Oleg Butković. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ocijenio je da je riječ o skupljanju jeftinih političkih poena u definiranim sredinama



ZAGREB – Kolinda Grabar-Kitarović rijetko istupa u javnosti, ali njezina je nevolja što gotovo sve što kaže izazove burne, za nju mahom negativne reakcije. Tako je i s predsjedničinim naknadnim pojašnjenjima dijelova govora što ga je održala primajući nagradu Fulbrightove zaklade, u koja je uplela i – nogomet.


Predsjednica je, očito procjenjujući da za nju ionako neće biti puno glasova u Rijeci i okolici, poslala ostatku Hrvatske poruku da je ona i u Jugoslaviji bila svjesna Hrvatica i da zato nije navijala za NK Rijeku, »nekakav rezervni klub Crvene zvezde i Partizana«, nego za Dinamo i Hajduk. Da Kolinda Grabar-Kitarović tako misli, potvrdila je jučer i njezina majka Dubravka.


– Ja mislim da Rijeka ionako malo glasa za nju. Rijeka je multinacionalna, više je, neću reći čija, ali dobro je, ostali smo živi i po porijeklu imovine i svačemu, izjavila je Dubravka Grabar za N1 televiziju. Nije precizirala čija je to multinacionalna Rijeka.




​No, rezultati prošlih predsjedničkih izbora ipak ne sugeriraju da predsjednica uopće nema simpatizera u Rijeci. U prvom krugu u tom je gradu dobila 13.911 glasova, 27,32 posto, a u drugom 22.037 glasova, 35,76 posto. Izjave poput ove nedjeljne mogle bi joj smanjiti podršku na riječkom području, a da to ne kompenzira u drugim dijelovima Hrvatske, ali na Kolindi Grabar-Kitarović je da odluči hoće li nastaviti s ovakvom političkom taktikom.


S tim da ona postaje sve veći problem za HDZ, u kojem su zabrinuti da će građani zaključiti da predsjednica izražava njihove stavove. U tom kontekstu treba promatrati i izjavu koju nam je dao potpredsjedik HDZ-a Oleg Butković, ministar prometa.


– Teza da je NK Rijeka bila srpski klub nije stav HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji, kazao nam je Butković.