Gljivijada

Posljednji vikend rujna u Klani bit će u znaku gljiva

Biljana Savić



KLANA Uskoro počinje 12. Gljivijada u Klani, općini čiji su šumski predjeli bogati raznovrsnim gljivama te mnogobrojni ljubitelji prirode u jesen pohode šume u potrazi za ovom na tanjuru rado viđenoom namirnicom. Stoga se 2002. godine rodila ideja o organizaciji čitave manifestacije vezane uz tu temu, a Gljivijada se nastavila sve do danas. Zapravo, ova manifestacija je održavana svake godine do 2011. godine, te je prekinuta 2012. godine. Ponovo je oživljena 2017. godine, kad je osim tradicionalnih sadržaja održano i natjecanje u kuhanju kotlića od gljiva.


Budući da se sadržaji iz godine u godinu nastoje obogatiti, osmišljavaju se novi programi i uključuje sve više sudionika. Suradnja s Udrugom gljivara Ožujka iz Rijeke i Pjevačkim zborom »Matko Laginja« iz Klane te lokalnim ugostiteljima je već tradicionalno definirana, a ove godine će se u manifestaciju uključiti i Društvo za povjesnicu Klana čime će djelovanje Društva ponovo aktivnije zaživjeti.


Gljivijada se tradicionalno održava posljednjeg vikenda u rujnu i sadržajno uključuje izložbu gljiva, predavanje o gljivama, degustaciju jela od gljiva i popratni kulturni program, no od 2017. godine, kad je ponovo oživljena, u Gljivijadu je uključeno i svima omiljeno natjecanje u kuhanju kotlića od gljiva. Inače, na Izložbi gljiva uobičajeno bude izloženo od 11 do 150 vrsta gljiva, a rekordni brojevi primjeraka izloženi su prve godine ove manifestaacije, dakle 2002. godine, kad su bile izložene 232 vrste.




Dakle, ove godine, 28. rujna Gljivijada počinje predavanjem »Uzgoj gljiva« u Multimedijalnom centru u 19 sati. U subotu, 29. rujna, od 13 do 18 sati na platou ispred Vatrogasnog doma bit će održano natjecanje u kuhanju kotlića od gljiva i degustacija fritaje od gljiva. Svi koji se žele natjecati u kuhanju kotlića trebaju se prijaviti najkasnije do 26. ovoga mjeseca osobnim dolaskom u MMC, na broj telefona 808-301 ili putem maila ili Facebook stranice Multimedijalnog centra.


Općina će osigurati gljive, luk i drva, a natjecatelji trebaju uzeti kotliće i ostale sastojke koji su im potrebni za kuhanje. Bit će na ovogodišnjoj Gljivijadi još puno toga korisnoga i lijepoga što će pripremiti Društvo za povjesnicu Klana, a izložba gljiva bit će otvorena u subotu, 29. rujna u poredvorju kinodvorane. Organizatori pozivaju buduće sudionike izložbe da toga dana od ranog jutra krenu brati gljive koje poslijepodne mogu donijeti u predvorje kinosale.