O burnoj sjednici Vijeća

Poropat: Buriću je stegovna mjera izrečena zbog uzastopnog omalovažavanja i vrijeđanja

P. N.

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Poropat je istaknuo da se stegovna mjera nije dogodila odjednom i samo zbog razloga koje Burić navodi u smislu obrane kolegice Milinović



U povodu događanja na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke i izjava vijećnika Hrvoja Burića, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, obratio nam se priopćenjem u kojem je obrazložio razloge stegovne mjere izrečene vijećniku Hrvoju Buriću.


Poropat je istaknuo da se stegovna mjera nije dogodila odjednom i samo zbog razloga koje Burić navodi u smislu obrane kolegice Milinović.


Priopćenje Andreja Poropata prenosimo u cijelosti:




‘Poštovani,


kako ne bi bilo dilema vezanih uz sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je kolega vijećnik Hrvoje Burić dobio stegovnu mjeru zabrane prisustvovanja na tekućoj i sljedećoj sjednici Gradskoga vijeća, molim vas da objavite sljedeću informaciju kako bi javnost dobila točniju sliku o navedenome.


Funkcija i dužnost predsjednika Gradskoga vijeća jest da pazi i brani dostojanstvo i čast svih članova Vijeća, a Poslovnik propisuje nekoliko mjera u takvim slučajevima do kojih je, u slučaju Hrvoja Burića, došlo zbog njegovog, ne jednokratnog, već uzastopnog kršenja upravo po točkama: omalovažavanje i vrijeđanje.


Stegovna mjera nije se dogodila odjednom i samo zbog razloga koje Burić navodi u smislu obrane kolegice Milinović.


Naime, ranije toga dana, Burić je u jednom od svojih izlaganja bio upozoren na vrijeme izlaganja, što je i prihvatio vlastitim riječima. No, odmah nakon toga je iz nejasnih i s njegovim izlaganjem nepovezanih razloga krenuo s omalovažavanjima na račun funkcije koju, većinom glasova vijećnika, obnašam u Gradskom vijeću.


Na snimci sjednice dostupnoj na internetu cijela javnost može zapravo čuti komunikaciju pred kraj Burićevog izlaganja u trenutku kada mu je ranije toga dana već izrečena jedna opomena za vrijeđanje. Citiram kraj izlaganja:


Burić: „Ja ću vas podsjetiti gradonačelniče da je Nezavisna lista Bura podigla kaznenu prijavu protiv vas zbog Preluke i valjda će se nešto rasplesti“


Poropat: „Kolega Burić, vrijeme.“


Burić: „Da, da, znam ja da je vrijeme.“


Poropat: „Može onda, nastavljamo“


Burić: „Gledajte gospodine Poropat, vi ste ušli kao zamjena u Gradsko vijeće pa dajte onda budite malo pristojni i vodite tu sjednicu nekako doličnije, ipak ste kao zamjena ušli, nemojte biti takvi, vi ste zamjena.“


Poropat: „Okej, završili ste s raspravom, kolega Burić ponavljanje razloga zbog kojih vam je već jednom izrečena opomena vodi do toga da vam se dodijeli opomena koja vodi do oduzimanja riječi što bi značilo da se do kraja sjednice nećete moći javiti, a ja to ne bih htio, tako da možemo nastaviti s raspravom, kolegica Petra Mandić je sljedeća“,


Na to se Burić počeo glasno smijati i govoriti: „Pa neću se maknuti s govornice i evo sad, što ćemo sad?“, što je apsolutno izvan poslovnički propisanog ponašanja, da ne kažem i izvan svake mjere kulturnog ponašanja jednog čovjeka, koji uz to predstavlja i same građane.


Tek nakon što je Burić uporno odbijao sići s govornice, rekao sam mu:“ Dobro, onda vam oduzimam riječ i izričem opomenu s oduzimanjem riječi i sada se možete vratiti na mjesto.“, što on i dalje nije činio već je govorio iza mikrofona smijući se: „Šta sad, šta sad?“


Ovaj incident ostao bi upravo na ovoj razini da se Burić, za razliku od svih ostalih vijećnika, nije ponovno dobacivanjem iz klupe kompromitirao i u nastavku sjednice kada je mojom greškom, za koju se i ovim putem ispričavam, kolegici Ivoni Milinović nenamjerno skraćeno vrijeme za repliku.


S obzirom da se radi o pogrešci koja je ispravljena na licu mjesta i za kojom zaista iskreno žalim, tim više što je bila poprilično uvjetovana upravo Burićevim ranijim ponašanjem, (no to moju pogrešku, svjestan sam, ne opravdava), Burićeve daljnje uvrede upućene meni da sam, citiram „smeće“, nakon dvije izrečene opomene nisu ni mogle imati drugačiji nastavak nego stegovnu mjeru višeg stupnja.


Možda bi netko za ovakvu uvredu rekao da je zapravo kompliment, no meni je ona i nakon dodatnog analiziranja ipak ostala u kategoriji omalovažavanja i unatoč mojoj volji ne postoji uporište da se mjera koja je Buriću bila sljedeća na redu – povuče.


Da se razumijemo, u datom su trenutku i drugi vijećnici reagirali, no u apsolutno pristojnim okvirima. I inače, u Vijeću nitko od nas nije bez grijeha u tom smislu jer jedan raspravljački nivo neminovno vuče emotivnije izražavanje i granična ponašanja, međutim, zaista većina vijećnika, ako ne i svi – znaju stati kada sami osjete ili im se ukaže na nedolično obnašanje funkcije na koju su ih građani izabrali.


U tom smislu, i neke neumjesne insinuacije izrečene na račun jedne od vijećnica na ovoj sjednici bile bi za reakciju predsjednika Vijeća da nisu izrečene upravo kao insinuacije te u tom smislu imaju samo subjektivno interpretativno uporište koje nije dovoljno za stegovnu mjeru i u koje, zbog toga, ne mogu ulaziti. I na ovoj sjednici smo manje ili više – svi za mikrofonima itekako mogli bolje iznijeti sjednicu, no – svakom laiku koji ju pogleda može biti jasna razlika između ponašanja ostalih vijećnika i ponašanja kolege Burića za kojeg mi je iskreno žao što se doveo u tu situaciju i što je potpuno izgubio kompas.


Samim time što je Burić jedan od glasnijih, uvijek zanimljivih i govornika koji imaju svoj stil i pravu mjeru koja daje živost sjednicama, ponašanje koje je prezentirao na posljednjoj sjednici daleko je ispod njegovog vlastitog nivoa na koji smo navikli, a kojem se, vjerujem svi, nadamo u budućnosti’, piše u priopćenju Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke.