Glazbena nagrada

Porin i ove godine u Rijeci: Dodatna turistička i glazbena promocija Luke različitosti

Ivana Kocijan

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

U Salonu Grada Rijeke ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke, direktor TZ-a Grada Rijeke, direktorica tvrtke Rijeka 2020, zamjenica župana PGŽ-a te direktorica TZ-a Kvarnera i glavni tajnik Unisona - Hrvatskog glazbenog saveza



RIJEKA – Svečanim potpisivanjem pet Ugovora o suradnji te realizaciji – između Grada Rijeke, Turističke zajednice grada Rijeke, tvrtke Rijeka 2020 d.o.o., Primorsko-goranske županije te Turističke zajednice Kvarnera i Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza započele su prve pripreme za održavanje 27. dodjele glazbene nagrade Porin koju će i ove godine, 27. ožujka, ugostiti riječki Centar Zamet.


U Salonu Grada Rijeke ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica tvrtke Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić te direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov i glavni tajnik Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza Davor Drezga.


Svečanom događaju nazočili su i Predstojnica ureda i izaslanica glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Jagica Cvrk, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, predsjednik Hrvatske glazbene unije i član UO Porina Nikša Bratoš te član UO Porina Dražen Baljak.




Izvršni direktor Porina Davor Drezga podsjetio je da je ove godine pristigao rekordan broj – 2400 prijava – raspoređenih u 37 kategorija, te da su najviše nominacija osvojili Urban & 4 i Zagrebačka filharmonija, Opća opasnost i J.R. August.


Domaćin, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što će Rijeka šesti put ugostiti dodjelu Porina, ovog puta u sklopu godine EPK. Pohvalio je i značajan broj nominiranih glazbenika iz Rijeke i riječkog prstena koji konkuriraju za ovogodišnje nagrade, dodavši da se bogatom žanrovskom različitosti Rijeka može opisati kao »Luka različitosti« i kada se radi o glazbenim izričajima. Istaknuo je i važnu ulogu HRT-a s kojim ove godine imamo vrlo aktivnu suradnju.


Jagica Cvrk pročitala je priopćenje glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića koji je podsjetio da je HRT jedan od utemeljitelja Porina i izrazio zadovoljstvo da će svečanost i ove godine biti održana u Rijeci.


Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić te direktorica Turističke zajednice Kvarner Irena Peršić Živadinov istaknule su da je održavanje Porina velika stvar i za cijelu županiju jer pomaže njezinom brendiranju i dovođenju gostiju izvan glavne turističke sezone, dok je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa rekao kako se veseli što će ponovno ugostiti brojne uzvanike Porina te kako se nada da će i ovogodišnji Porin biti veličanstven kao i prethodni.


Direktorica tvrtke Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić istaknula je kako će Glazbena nagrada Porin obogatiti brojna događanja u Rijeci, gradu prepoznatom po glazbi, kao i program Rijeka 2020.


Nikša Bratoš rekao je da glazbenike uvijek veseli doći u Rijeku jer Rijeka živi s glazbom i za glazbu. Svi uzvanici složili su se da će i ove godine Porin zasigurno obogatiti turističku i glazbenu promociju Rijeke – Europske prijestolnice kulture, koja će u ožujku biti središte ovog prestižnog glazbenog zbivanja.


Dodjelu Porina iz Centra Zamet u izravnom će prijenosu biti moguće pratiti na Prvom programu Hrvatske televizije te na Drugom programu Hrvatskoga radija.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



Mjesec hrvatske glazbe u Europskoj prijestolnici kulture


Član Upravnog odbora Porina Dražen Baljak najavio je Mjesec hrvatske glazbe u Europskoj prijestolnici kulture koji Unison organizira u suradnji s Rijekom 2020, a u sklopu kojeg će biti održane brojne tribine, konferencije, paneli i promocije.


Također, u Pogonu kulture će u sklopu programa biti održana i dodjela nagrada Status za dostignuća u instrumentalnoj, jazz, etno i zabavnoj te pop-rock glazbi (16. 3.), dodjela nagrada struke i publike Ambasador za domaću elektroničku glazbu (19. 3.) te koncerti dobitnika Rock&Off nagrada (21. 3.).