Sjećanje

Položena obilježja Kamena spoticanja za riječku židovsku obitelj stradalu u holokaustu

Šarlota Brnčić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Iz svojih su domova 28. ožujka 1944. godine nasilno odvedeni i deportirani u logore Auschwitz, Ravensbruck i Sachsenhausen



RIJEKA Šest obilježja Kamena spoticanja položeno je jutros u Ulici Moše Albaharija ispred kućnog broja 17 u spomen na članove židovske obitelji koji su tijekom Drugog svjetskog rata s te adrese odvedeni u nacističke logore. Inicijativu su pokrenule sestre Andra i Tatiana Bucci, a koje su kao djevojčice sa svojim obiteljima prije točno 75 godina s te adrese odvedene u nacističke logore.


Sestre Bucci na postavljanje obilježja doputovale su sa svojim obiteljima iz Kalifornije i Bruxellesa, a bili su prisutni i brojni njihovi prijatelji.


Sestre Bucci postavile su Kamen spoticanja članovima njihove obitelji koji su umrli u nacističkim logorima. Iz svojih su domova 28. ožujka 1944. godine nasilno odvedeni i deportirani u logore Auschwitz, Ravensbruck i Sachsenhausen.





Postavljanju obilježja Kamena spoticanja nazočili su i predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl, zagrebački rabin Luciano Prelević te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.



Projekt Kamen spoticanja ili izvorno na njemačkom jeziku Stolpersteine pokrenuli su 1996. godine njemački umjetnik Günter Demnig i berlinsko Novo udruženje za slikarsku umjetnost. Projekt se provodi diljem Europe i predstavlja postavljanje spomen-obilježja Židovima stradalim u holokaustu.


Spomen na stradale Židove postavlja se na pločnik ispred vrata kuće u kojoj su živjeli. Prvi Kamen spoticanja u Rijeci je 2013. godine postavljen u Starčevićevoj ulici u spomen na Riječane Eugenija Lipschitza i Gianettu Lipschitz.


Pored obilježja u Ulici Moše Albaharija, postavljena su obilježja i u Ulici Blaža Polića 6, te u Ulici Slaviše Vajnera Čiče 7, a u spomen na Rosu Farberow, Soniu Perlow, Jossi Perlow, Maria Perlowa, Paolu Perlow, Sergia De Simone, Aarona Perlowa, Carolu Braun Perlow, Silvia Perlow i Roberta Brauna.