Vježbanje na Molo longu

Pokretom i plesom protiv neurodegenerativnih bolesti

Aneli Dragojević Mijatović

Danas na kiši vježbali samo najuporniji

Danas na kiši vježbali samo najuporniji



RIJEKA Javno-zdravstvena akcija Pokretom, pjesmom, plesom, ping-pongom protiv multiple skleroze, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti danas je ipak održana na Molo longu, no kako nam je kazala doc. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju riječkog KBC-a, kiša je ipak pokvarila planove, akcija je održana samo djelomično, a došli su oni najuporniji, koji su i vježbali, proveli su team building, druženje…


Doc. dr. Vuletić i ovom je prilikom naglasila da je bilo koji oblik vježbanja i pokreta bitan u borbi protiv ove tri teške neurodegenerativne bolesti, ne samo radi psihofizičkog boljitka, nego se, kaže, time kod nekih bolesti usporava napredovanje bolesti, olakšava nošenje s njima i popravlja kvaliteta života.


– Bilo koji oblik vježbanja i kretanja koji ljudi vole i za koji misle da im pomaže je poželjan, a opisani su dobri rezultati kod ping-ponga plesa, tai chi-ja, šetanja, plivanja, joge itd. Bitna je i individualna fizikalna terapija, a i vježbe koje mogu sami raditi kod kuće. Uglavnom, moraju biti fizički aktivni, a i aktivni dio našeg društva i nakon pojave bolesti, kazala je Vuletić.




Akciju su organizirali Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka, Udruga »Parkinson i mi«, Društvo multiple skleroze PGŽ-a, Društvo za neurodegenerativne i ostale neurološke bolesti, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, uz organizacijsku podršku Udruge socijalnih radnika Rijeke.


Svrha manifestacije je podizanje svijesti o ovim neurodegenerativnim bolestima. U Primorsko-goranskoj županiji trenutačno je oko 3.550 dementno oboljelih, a svake godine oboli oko 800 osoba.