'Kriv je'

Podignut pust u dvorištu Pomorskog fakulteta: Krešo Mići Štrajkić optužen i osuđen

Jakov Kršovnik

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Kriv je za gužve u Krešimirovoj ulici, za štrajk u školama, za poplave na riječkoj tržnici, za stanje u »3. maju« i Uljaniku, za to što Karnevalska udruga Pom-F-Ri ponovno nema kraljicu karnevala...



Pust Krešo Mići Štrajkić osuđen je i podignut u dvorištu Pomorskog fakulteta u Rijeci te čeka izvršenje presude spaljivanjem. 23. veljače na moru ispred Gata Karoline Riječke, nakon završetka Međunarodne karnevalske povorke. Kao i svake godine, podizanje je organizirala Karnevalska udruga Pom-F-Ri, koja okuplja sadašnje, ali i bivše studente Pomorskog fakulteta, a koja će i izvršiti presudu. Podizanju pusta nazočili su i kraljica karnevala Dora Pilepić te Meštar Toni, a Nikolina Tolić, zamjenica predsjednice Karnevalske udruge, Pom-F-Ri, rekla je:


– Nakon velike povorke, u kojoj naša Udruga sudjeluje već dvadeset godina, spalit ćemo podignutog pusta. Ove je godine tema naše maske cirkus, imamo šest vrsta maski u izradi, a očekujemo oko 250 naših sudionika u povorci. Drago nam je da u našoj Udruzi ljudi ostaju i nakon što završe fakultet. Neki već i plove, ali kada mogu, svejedno nam pomažu u organizaciji, dodala je Tolić.


Tužiteljica i sutkinja bila je Tea Barać iz Udruge.




– Ime smo odabrali zbog radova u Krešimirovoj ulici te štrajka u školama, a pridjev »Mići« pust je dobio jer je oboje bilo miće, kazala je.


Čitanje poduge optužnice trajalo je petnaestak minuta, a Krešo je, između ostalog, optužen za poplave na riječkoj tržnici, stanje u »3. maju« i Uljaniku, gužve i kišu u Rijeci, što Pom-F-ri ponovno nema kraljicu, što mladi nakon fakulteta teško nalaze zaposlenje i mnoge druge nedaće iz lokalnih i svjetskih vijesti. Unatoč protestima i zalaganju njegove odvjetnice, porota je jednoglasno proglasila Krešu Mićeg Štrajkića krivim, te će visjeti u prostorijama Pomorskog fakulteta dok čeka izvršenje kazne.


Tijekom suđenja pusta je glumio Kristian Aleksa.


– Mislim da sam optužen za previše nevolja, ali što ću, sud je tako odlučio, kroz smijeh kaže Aleksa. On je jedan od onih koji su nakon završetka fakulteta ostali u Udruzi.


– Poseban je doživljaj sudjelovati u radu Udruge i teško je samo tako otići, rekao je Aleksa.