Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. rujna 2019.
Velika odluka

Počinju prijave za upise u srednje škole: Osmašima u PGŽ-u nudi se 80 programa

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2019. u 16:23 2019-06-26T16:23:31+02:00

Prirodoslovna i grafička škola uvela eksperimentalni program intermedijskog fotografa

RIJEKA - Za sve završene osmaše danas kreću prijave obrazovnih programa, odnosno odabir srednjih škola prema prioritetu. Za obrazovne programe koji zahtijevaju dodatne provjere, prijave završavaju 1. srpnja, a za sve ostale 10. srpnja, istog datuma kada i započinje ispis prijavnica. Krajnji rok za dostavu prijavnica u školu je 12. srpnja, a dan poslije, 13. srpnja, objavljuju se konačne ljestvice poretka. U srednjim školama Primorsko-goranske županije učenicima se ove godine nudi 80 različitih programa i 2.800 upisnih mjesta u 127 razrednih odjela.

U svakome upisnom roku kandidat može prijaviti najviše 6 odabira programa obrazovanja. Ove godine budući primorsko-goranski srednjoškolci mogu birati među 5 gimnazijskih, jednog petogodišnjeg strukovnog programa, 26 četverogodišnjih strukovnih programa, 28 trogodišnjih strukovnih programa, 2 dvogodišnja strukovna programa, 3 umjetnička te 5 programa za učenike s teškoćama u razvoju.

Primorsko-goranske škole u odnosu na lani ponudile su neke nove programe pa je tako Prirodoslovna i grafička škola uvela eksperimentalni program intermedijskog fotografa. Riječ je o četverogodišnjem programu, a s obzirom da dosadašnji trogodišnji programi grafičar dorade i grafičar tiska postaju četverogodišnji, ta ustanova više ne upisuje trogodišnje programe.

Grafička škola za industrijska i obrtnička zanimanja nudi pak novi dualni program soboslikarski ličilac dekorater, a Strojarsko brodograđevna škola za industriju i obrt prošle je godine uvela jedno posve novo zanimanje. Riječ je o drvodjeljskom tehničaru dizajneru, a zbog uvođenja tog novog četverogodišnjeg usmjerenja lani se nisu proveli upisi u trogodišnji program stolara. Mđutim, ove će se godine učenicima ponuditi oba programa.

Prema dosadašnjoj strukturi upisa, 31 posto učenika u Primorsko-goranskoj županiji odabire gimnazijske programe, njih 52 posto odlučuje se za petogodišnje i četverogodišnje strukovne programe, 14 posto pohađa trogodišnje i dvogodišnje programe, a 3 posto bira umjetničke programe za daljnje školovanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.