Reprezentativni prostori

Počinje uređenje: Od 15. kolovoza za promet se zatvaraju trgovi 128. brigade i Riječke rezolucije

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA – Dugonajavljivano uređenje dva reprezentativna trga u najužem središtu grada – Trga 128. brigade i Trga Riječke rezolucije, započet će zatvaranjem ovog prostora za promet vozilima od 15. kolovoza ove godine.


Gradonačelnik Vojko Obersnel već je pojasnio da se u veće zahvate neće ići zbog toga što bi to značilo da će središte grada biti raskopano u 2020. godini kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture.


U Odjelu gradske uprave za komunalni sustav ističu da iako je riječ o uređenju, u ovoj fazi neće biti iskopa i kompliciranih zahvata na samoj površini trgova.




– Trgovi će se osloboditi od vozila kako bi se proširila pješačka zona u centru grada. Na Trgu Riječke rezolucije postavit će se kružne demontažne klupe i vaze s oleanderima u smislu hortikulturnog uređenja.


Također, osigurat će se prostor za povremeno postavljanje pozornice za kulturno-društvena i zabavna događanja na trgu. Rijeka u svojem strogom centru nije velika i društveni život mahom se odvija na Korzu, no u skladu s razvojem grada u pravcu atraktivnog mjesta s većim brojem događanja, cilj je pješačku zonu proširiti na prostore koji mogu postati nova mjesta okupljanja i druženja.


Trgovi 128. brigade HV i Trg Riječke rezolucije svakako imaju taj potencijal što su do sad već pokazale brojne manifestacije koje su se ondje održavale, pojašnjava ravnatelj Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti Željko Vitas.


Prva faza uređenja koštat će 53.000 kuna, u što, osim navedenih klupa i hortikulturnog uređenja, ulaze operativni zahvati vezani uglavnom uz prometnu reorganizaciju u Strohalovoj ulici i Ulici Dolac, odnosno u ulicama Šime Ljubića i Marina Držića.


– Na spoju Ulice Dolac i Trga 128 brigade HV-a postavit će se stupići za zatvaranje pristupa vozilima. Strohalova ulica, koja ide uz Bonaviju, postat će jednosmjerna u smjeru prema Ulici Dolac, a izlazna rampa koja se sada nalazi na dnu Ulice Dolac, kod ulaza u školu, premjestit će se kod Bonavie.


Time će Strohalova i Ulica Dolac postat protočne, bez ograničenja rampi. U Ulici Dolac označit će se parkirna mjesta pod naplatom sa sjeverne strane. Ulica Marina Držića, iza zgrade Gradske uprave, odvojit će se stupićima od pješačke zone Trga Riječke rezolucije, a servisnom prostoru Centra Korzo i Gradskoj upravi pristupat će se s gornje strane, iz Ulice Šime Ljubića.


Postavit će se horizontalna i vertikalna signalizacija, tj. brisanje i novo iscrtavanje oznaka na ulicama te postavljanje prometnih znakova, koje će pratiti ove prometne promjene, naveo je Vitas.


Radove će izvoditi tvrtke Elmas, sandi, Rijeka promet i Crtorad.