Inicijativa Uprave KBC-a

Po džepu pacijenata: Od danas naplata parkinga u krugu sušačke bolnice

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Kao što je bilo i najavljeno krajem listopada, prilikom potpisivanja sporazuma o poslovno-tehničkoj suradnji između Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Grada Rijeke, Rijeka plusa te Komunalnog društva Autotrolej, danas s realizacijom kreće druga faza ovog projekta, odnosno naplata parkiranja u krugu KBC-a Sušak. Cijena sata parkiranja bit će identična cijeni sata parkiranja u krugu KBC-a Rijeka, odnosno 10 kuna, s tim da će se parkiranje naplaćivati radnim danima od 7 do 21 sat te subotom od 7 do 18 sati. Prvih 60 minuta se ne naplaćuje, kao i u vrijeme od 16 do 17 sati, odnosno za vrijeme posjeta bolesnicima. Parkiranje se neće naplaćivati niti nedjeljom i praznikom. Inače, radno vrijeme parkirališta je radnim danima od 6 do 22 sata te subotom od 6 do 20 sati.


Podsjetimo, do uvođenja naplate parkiranja u krugu, kako KBC-a Rijeka, tako i KBC-a Sušak, došlo je na inicijativu Uprave KBC-a Rijeka, kako bi se uvelo reda u prometovanje bolničkim krugovima i osigurao nesmetan protok vozila, u prvom redu interventnih vozila. Sporazum je rezultat inicijative KBC-a, s ciljem uređenja prometa u svim lokalitetima Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Naime, praksa je pokazala da unutar KBC-a postoji velik problem s parkiranjem vozila.


– Analiza Rijeka prometa pokazala je da dnevno, samo kroz lokaciju bolnice u Rijeci prođe više od 2.000 vozila, a taj parking, među ostalima, koriste i građani koji rade u okolnim tvrtkama.Temeljem sklopljenog sporazuma, Rijeka plus d.o.o. će organizirati uređenje prometa i naplatu parkiranja unutar granica lokaliteta KBC Rijeka, Sušak i Kantrida. Isto tako, osigurat će svakodnevnu i stalnu protočnost vozila unutar svih lokaliteta KBC-a, a osigurat će i rezervirana parkirna mjesta za vozila javnog gradskog prijevoza, odnosno minibus i taksi, zatim za vozila osoba s invaliditetom te za vozila dostave za potrebe KBC-a. Rijeka plus osigurat će i sigurnost prometovanja za vozila i pješake i djelovanje specijalnog vozila »pauk«, koje će premještati nepropisno parkirana vozila na lokaciju za smještaj nepropisno parkiranih vozila na Brajdici, ističu u Rijeka plusu.

S tim u vezi treba spomenuti i kako je već uvedena autobusna linija KBC-a koja povezuje sve lokaliteta KBC-a, odnosno Rijeku i Sušak. Inače, linija i naplata u KBC-u Rijeka krenula je 31. listopada, Sušak kreće 15. prosinca, dok bi u siječnju sljedeće godine trebala krenuti i naplata u krugu Dječje bolnice Kantrida.