HGD Zvijezda Danica

Pjesmom grade mostove vjere, nade i mira

Biljana Savić



KRALJEVICA Hrvatsko glazbeno društvo »Zvijezda Danica« i njeni gosti, Vokalna skupina »Lira« iz Rijeke realizirali su vrlo uspješno gostovanje u Banja Luci 27. i 28. listopada.


Poziv za gostovanje došao je od biskupa Franje Komarice koji se trudi, kako on to sam kaže, Banja Luku približiti Europskoj uniji, pa je ovakav kulturni događaj neobično važan za građane Banja Luke.


Istodobno, ovo je bilo drugo veliko gostovanje, nakon onog u Vukovaru u lipnju ove godine, s novim dirigentom Franom Frletom koji je preuzeo umjetničko vodstvo »Zvijezde Danice« u ožujku ove godine.




Prvog dana gostovanja u Banja Luci održan je cjelovečernji koncert u Kulturnom centru »Banski dvor« pod nazivom »Pjesmom gradimo mostove«, a pod dirigentskom palicom Frana Frlete.


U prvom dijelu koncerta izvedena su djela poznatih skladatelja našeg kraja pisana istarskom ljestvicom, zatim obrade nekih popularnih skladbi i na kraju »O, kućo mala«, stavak iz operete »Splitski akvarel« i »Neka cijeli ovaj svijet« – finale mjuzikla »Jalta,Jalta« kao zajedničke izvedbe svih izvođača. Sve izvođače vrlo je inspirativno i nadahnuto na klaviru pratila Daniela Perković.


Vokalna skupina »Lira« oduševila je publiku izvedbom odabranih skladbi, a posebno su dugotrajnim pljeskom nagrađeni solisti »Zvijezde Danice« Fredi Peranić, Mario Mandekić i Andrina Frleta, koja je osebujno emotivnom izvedbom oduševila sve prisutne.


Publika je nagradila sve izvođače dugotrajnim pljeskom i pozivom za još jednim izlaskom na pozornicu. Opet se dogodila ona čudna čarolija iskrene povezanosti između pjevača, dirigenta i publike, povezanost koja znači iskrenost, radost, ljubav i zahvalnost, a to je najveća nagrada pjevačima i dirigentu za sav uložen trud u pripremu programa.Biskup Franjo Komarica je istaknuo da ovakavi kulturni događaji jako puno znače svim ljudima koji žive u Banja Luci u specifičnim uvjetima.

Drugog dana gostovanja održana je misa u katedrali Sv. Bonaventure na kojoj su HGD »Zvijezda Danica« i Vokalna skupina »Lira« izveli staroslavensku misu »Kamila Kolba« i opet svojom izvedbom razgalili srca vjernika koji su pljeskom ispratili pjevače.


Ovaj projekt zaista je ispunio svoj osnovni cilj, pjesmom je počeo graditi mostove prijateljstva, mostove vjere, mostove nade i mostove mira.