Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Što dalje

Pitali smo Grad Rijeku što ako im propadne zaduženje od 44 milijuna za Galeb i Palaču Šećerane

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2019. u 18:25 2019-07-13T18:25:56+02:00

Zbog već započete obnove Palače šećerane Grad može nastaviti tu obnovu, ali izvan europskog projekta i bez EU novca. U tom slučaju, rebalansom proračuna Grad mora osigurati 14 milijuna kuna koje će vratiti Europi i dodatno istim rebalansom pronaći oko 26 milijuna koliko je potrebno za dovršetak same Palače

RIJEKA - U dva sata i 20 minuta, u petak, 12. srpnja 2019, godine, predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat okončao je dramu koja je već pomalo prelazila u agoniju i prekinuo sjednicu gradskog parlamenta nakon 12-satne rasprave o kreditu za obnovu Palače šećerane i broda Galeb. I nakon 12 sati rasprave nije se glasovalo o kreditu jer će se odluka donijeti 24. srpnja 2019. godine kada je zakazan nastavak sjednice.

Taj datum je odabran jer će se dan prije otvoriti ponude za obnovu Galeba koje će pristići, ili neće, na drugi natječaj za obnovu Titovog broda koji jeć pomalo postaje ukleti Holandez. Prvi natječaj poništen je zbog toga što je pristigla samo ponuda »Viktora Lenca« na oko 60 milijuna kuna što je bilo duplo skuplje od novca koji je za taj projekt predvidio Grad Rijeka.

Obnova Galeba sastavni je dio integralnog projekta koji uključuje i obnovu Palače šećerane pa neizglasavanje novog kredita, a na što je upozoravao gradonačelnik Vojko Obersnel, znači da će Grad Rijeka ostati bez gotovo 10 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava, morat će vratiti 14 milijuna kuna koje su do sada povučene za obnovu Palače šećerane, osigurati novac za penale koji mogu iznositi i do 20 posto investicije i u proračunu rebalansom osigurati oko 25 milijuna kuna ako se misli dovršiti obnova Palače šećerane.

U Gradu Rijeci podsjećaju da je projekt obnove Palače šećerane i broda Galeb je projekt za koji je Gradu Rijeci odobreno 69 milijuna kuna bespovratnog europskog novca.

Vlastita sredstva

- Kao i u svakom EU projektu, uvjet za korištenje odobrenog europskog novca je osiguranje dijela vlastitih sredstava, tzv. domaće financijske komponente. Za ovaj konkretni EU projekt koji se zove »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine« i koji obuhvaća obnovu i Palače šećerane i Galeba, Grad Rijeka vlastitu financijsku komponentu namjerava osigurati kreditom od 44 milijuna kuna s rokom otplate do 2032. godine.

O tom su kreditu jučer raspravljali gradski vijećnici do kasno u noć. Donošenje odluke odgođeno je za 24. srpnja kada bi trebale biti poznate ponude koje se očekuju na natječaju za obnovu broda Galeb koji je u tijeku. Obnova Palače šećerane već je započela i to prije više od godinu dana, radovi se odvijaju prema planu i u dosadašnje zahvate već je uloženo oko 14 milijuna kuna odobrenog europskog novca.

Međutim, ako Rijeka u ovom EU projektu ne osigura i domaća financijska sredstva, odobreni EU novac više neće moći koristiti, a dosad uloženi dio EU sredstva morat će vratiti. To znači da će projekt obnove Palače šećerane i broda Galeb morati financirati samo svojim proračunskim novcem. Točnije, neizglasavanjem odluke o kreditu, gradski vijećnici odustaju i od bespovratnih europskih sredstava, a time potencijalno i od ukupnog EU projekta obnove oba objekta, naglašavaju u Gradu Rijeci.

3145554

Naime, za financiranje projekta isključivo lokalnim riječkim proračunskim sredstvima, proračun za 2019. morao bi na što hitniji rebalans. To znači da se sredstva koja su u ovogodišnjem proračunu namijenjena za neke druge projekte i programe moraju preusmjeriti na ovaj projekt. Ako ta opcija nije prihvatljiva, onda se zapravo odustaje od cjelokupnog projekta obnove Palače šećerane i broda Galeba, odnosno od odobrenih bespovratnih europskih 69 milijuna kuna.

Drugi scenarij

- Postoji i drugačiji scenarij u kojem, zbog već započete obnove Palače, Grad može nastaviti tu obnovu, ali izvan europskog projekta i bez EU novca. U tom slučaju, rebalansom proračuna Grad mora osigurati 14 milijuna kuna koje će vratiti Europi i dodatno istim rebalansom pronaći oko 26 milijuna koliko je potrebno za dovršetak same Palače.

Situacija je pomalo apsurdna jer bi na taj način, osim odbijanja 69 milijuna kuna europskog novca, i uz odricanje od dijela projekata iz ovogodišnjeg proračuna, Grad i dalje trebao osigurati oko 40-ak milijuna kuna i to u samo jednoj godini i to samo za dovršetak Palače šećerane. Stoga je opcija osiguranja 44 milijuna kuna, kroz kredit s rokom otplate do 2032. godine, za obnovu dva objekta riječke industrijske baštine svakako puno povoljnija za Riječane, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.

Rasprava gradskih vijećnika jučer je završila odgodom donošenja odluke o kreditu i samim time u ovom trenutku EU projekt »Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine« nije ni ugrožen ni odbačen.

3145555

- Za očekivati je da će gradski vijećnici, nakon jučerašnjeg niza argumenata, postavljenih pitanja i dobivenih odgovora, te nakon rezultata natječaja za obnovu broda, racionalno i bez političkih strasti donijeti odluku koja je za građane Rijeke najlogičnija.

Malo koji grad nalazi se u poziciji da lagodno može odbiti bespovratni europski novac, dapače, mnogi hrvatski gradovi bore se za dohvaćanje europskih sredstava kako bi ih uparili s lokalnim sredstvima za svoj razvoj. Nakon političkih utakmica, stranačkog demokratskog razgovora i argumentiranja, ostaje nada da će se predstavnici građana u gradskom vijeću ipak u konačnici u većini odlučiti za opciju koja je za građane Rijeke najbolja.

Također valja napomenuti da, bez obzira na odluku koja će biti donijeta 24. srpnja, nije ugrožen ni projekt Europske prijestolnice kulture. Program EPK planiran za 2020. priprema se i utvrđuje predviđenim tempom i svi dogovoreni dijelovi programa bit će realizirani. Brod Galeb i Palača šećerane imaju planirane stalne muzejske postave, a sve ostale izložbe koje su sastavni dio Rijeke - Europske prijestolnice kulture, održavat će se i u mnogim drugim prostorima u gradu, zaključili su u Gradu Rijeci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.