Prevencija ovisnosti

»Pijane naočale« o štetnosti alkohola

Vladimir Mrvoš

Foto MUP

Foto MUP

Tijekom predavanja svaki je učenik imao priliku isprobati i tzv. »pijane naočale« koje simuliraju učinak alkohola na organizam



RIJEKA U povodu Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava 1. travnja, Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske organizirao je održavanje predavanja o štetnosti alkoholizma. Održana su dva edukativna predavanja po projektu »Zdrav za 5!»«.


Riječ je o projektu prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola koji Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a usmjeren je na učenike osmih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske i ostalu mladež.


Spomenuta predavanja provedena su za učenike 8. razreda osnovne škole »Bakar« i u Učeničkom domu »Podmurvice« u Rijeci učenicima različite dobi, od prvog do četvrtog razreda srednjih škola. Tom prilikom policijska službenica Odjela prevencije, Nives Kajfeš Grčko, učenike je upoznala s kažnjivim ponašanjima koja nastaju pod utjecajem alkohola, s naglaskom da su prekršajno i kazneno odgovorni već od 14 godine života.




Kroz nekoliko primjera iz prakse koji se odnose na ponašanje mladeži (nasilje, uništavanje imovine, imovinski delikti, tučnjave, vandalizam, prometne nesreće i sl.) učenicima je istaknuto štetno djelovanje konzumiranje alkohola te ih se na taj način senzibiliziralo za problem ovisnosti i zlouporabe alkohola.


Tijekom predavanja svaki je učenik imao priliku isprobati i tzv. »pijane naočale« koje su izradili američki znanstvenici da simuliraju učinak alkohola na organizam. Time su učenici gledanjem kroz naočale koje prikazuju najmanju koncentraciju alkohola u krvi (0,4-0,6 promila alkohola u organizmu) imali osjećaj promjene percepcije dubinske udaljenosti i smanjenje perifernog vida, a gledanjem kroz naočale koje prikazuju 0,8 do 1,5 promila alkohola u organizmu mogli su osjetiti usporeno vrijeme reakcije i vizualnu konfuziju što je u cijelom razredu izazivalo smijeh.


Ovakvim izravnim i zabavnim načinom prevencije cilj je osvijestiti mlade osobe o štetnosti konzumacije alkohola i stvaranju ovisnosti koja u krajnosti ne predstavlja samo veliki problem pojedinca ili njegove obitelji već cjelokupne zajednice