Novi režim

Parkiranje u Žurkovu besplatno cijelo ljeto: Kostrena poskupila parking, kupači našli drugo mjesto

Barbara Čalušić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kako bi se promet odvijao nesmetano, spuštena je rampa na skretanju za Žurkovo. Ovako se nadzire ulazak vozila do popunjenja kapaciteta od 75 mjesta



KOSTRENA – Nakon što je početkom lipnja u Kostreni udvostručena cijena sezonskih parkirališnih karata pa dvosatna parkirališna karta iznosi 10 kuna, a cjelodnevna 30, mnogi su kupači okupirali parkiralište u Žurkovu u kojem je ove godine parkiranje besplatno.


Kako bi se promet dvijao nesmetano, početkom tjedna spuštena je rampa na skretanju za Žurkovo. Rampa je u funkciji svakodnevno od 8 do 20 sati te se na ovaj način nadzire ulazak vozila do popunjenja kapaciteta od 75 mjesta. Nakon toga propuštaju se vozila sukladno broju koliko ih je napustilo parkiralište.


Ovaj režim ne odnosi se na stanovnike Žurkova i na vlasnike i korisnike poslovnih prostora.




Naplata parkiranja u Žurkovu ukinuta je nakon što je Općina Kostrena krenula u otkup zemljišta od stotinjak vlasnika kako bi nakon dvadesetak godina bilo dovršeno proširenje ceste za Žurkovo za koju je dobivena lokacijska dozvola. U općini očekuju da će tijekom predstojećih godinu dana u potpunosti riješiti imovinsko-pravne odnose na čitavom prostoru. Nakon toga krenut će se s uređenjem prometnice i parkirališta koje će u budućnosti biti pod naplatom i kojim će upravljati Komunalno društvo Kostrena.


U KD-u Kostrena uvjeravaju da je unatoč poskupljenju parkiranja, pa i cijene sezonske karte koja za sve one koji nemaju prebivalište u Kostreni košta 400 kuna, povećan interes za sezonskim kartama.


»Kupnja sezonske karte isplati se svima koji planiraju dolaziti u Kostrenu na kupanje minimalno 14 od 90 dana koje sezonska parkirališna karta pokriva, a puno novih korisnika nije uopće bilo upoznato s činjenicom da bez obzira što nisu mještani Kostrene, imaju mogućnost na kupnju sezonske parkirališne karte. Iako je ove godine cijena parkirališta u Kostreni porasla, osim što će kupačima biti na raspolaganju besplatno parkiranje u neposrednoj blizini mora, nove cijene su još uvijek bitno povoljnije u odnosu na većinu odredišta u okruženju«, poručuju u KD-u Kostrena.


Početkom srpnja u funkciji će biti i novo parkiralište u Svežnju za koje u Općini Kostrena vjeruju da bi trebalo osigurati dovoljan broj parkirališnih mjesta za sve one koji tijekom ljeta dolaze u Kostrenu.