Rijeka dobila novi-stari park

Park Crvenog križa na Mlaki postao park Ponsal

Ljiljana Hlača

Natpis na kamenoj skulpturi koji se ne vidi / Snimila Ljiljana HLAČA

Natpis na kamenoj skulpturi koji se ne vidi / Snimila Ljiljana HLAČA

U MO-u Mlaka nisu zadovoljni načinom kako je park označen jer je tvrtka koja je bila zadužena za taj posao ploču umetnula u stijenu i da bi bilo zanimljivije – tako da se naziv parka zapravo ne vidi s glavne ceste, već s unutrašnje strane parka. Da je to idealno rješenje, baš i nije – a da se moglo bolje – moglo se



RIJEKA Rijeka je dobila novi – stari park. Naime, park Crvenog križa na Mlaki u Zvonimirovoj ulici preimenovan je u park Ponsal. Park je poznat po svojoj kamenoj skulpturi, koja je sada iskorištena kao nosač za ploču s novim imenom parka.


U MO-u Mlaka nisu zadovoljni načinom kako je park označen jer je tvrtka koja je bila zadužena za taj posao ploču umetnula u stijenu i da bi bilo zanimljivije – tako da se naziv parka zapravo ne vidi s glavne ceste, već s unutrašnje strane parka. Da je to idealno rješenje, baš i nije – a da se moglo bolje – moglo se.


– Odmah smo zatražili od Grada Rijeke da se tabla skine iz stijene, jer ovo je prestrašno. No, šteta je već počinjena. Ma, komu je palo na um da se tabla umetne u nešto što je stvorila priroda. Ovo izgleda strašno, naglasili su u MO-u Mlaka,koji je sam zatražio označavanje ove velike površine, ali ne ovako. Isto tako, oni su bili ti koji su utjecali da ovaj park promijeni ime.




Ponsal stari je naziv za ovaj dio Mlake, koji se povezuje s uzgojem vinove loze, a što se tiče kamene strukture koja nalikuje na ženu, ona se tu nalazi još od sredine pedesetih godina prošlog stoljeća. A priča ide ovako: kada se čistio odnosno radio ovaj park, naišlo se na ovu stijenu koja je sačuvana zahvaljujući reagiranju slučajnih prolaznika.