Novi lažnjak

PRVA RIJEČKA KRIVOTVORENA DIPLOMA Lažna učiteljica radila u školi na Škurinjama!

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Ježina / ilustracija

Foto S. Ježina / ilustracija

Informaciju o pronalasku lažne diplome potvrdio je i Učiteljski fakultet. Neslužbeno, lažnoj učiteljici uručen je otkaz ugovora o radu, a koliko je dugo obmanjivala kolege i učenike, nismo uspjeli saznati



RIJEKA U okviru sustavne provjere diploma zaposlenih u osnovnim i srednjim školama na Sveučilištu u Rijeci, otkrivena je prva krivotvorena diploma i to na Učiteljskom fakultetu, a vlasnica diplome učiteljica je Osnovne škole Ivana Zajca.


Radi se o učiteljici koja je predavala u razrednoj nastavi, a informaciju o pronalasku krivotvorene diplome potvrdio je i sam Učiteljski fakultet. Prva krivotvorena riječka diploma ujedno je sedma lažna diploma otrivena u hrvatskom školskom sustavu od početka godine, a kako navodi dekanica prof. dr. Lidija Vujičić, riječ je o diplomi iz 2005. godine, dok se uvidom u studentski dosje utvrdilo da vlasnica diplome nikada nije diplomirala te je studentska prava izgubila 2012. godine. Na fakultetu se u njenom dosjeu još uvijek nalazi i indeks.


S obzirom da je lažna učiteljica studij upisala po »starom sistemu«, odnosno prije uvođenja Bolonje, znači da je imala rok od 8 godina da završi fakultet i stekne diplomu, a to joj očito nije pošlo za rukom. Učiteljica je ipak svoju žarku želju da stane za katedru ostvarila na ilegalan način, a za datum diplomiranja odabrala je godinu prije nego je uopće upisala fakultet. Dekanica prof. dr. Vujičić ističe da je fakultet odmah po otkrivanju lažne diplome obavijestio Ministarstvo znanosti i obrazovanja, riječki Rektorat, kao i Državno odvjetništvo.




Ravnateljica Josipa Gračanin na upit o krivotvorenoj diplomi prilično neljubazno je poručila da nema službeni komentar te da se obratimo Ministarstvu znanosti i obrazovanja, što smo i učinili i dobili odgovor da Ministarstvo nije ovlašteno davati više informacija te da je sve prijavljeno nadležnim tijelima. 


Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…