Sastanak u ministarstvu

PROBLEM BIVŠIH TREĆEMAJSKIH STANOVA Banožić obećao prijedlog zakonskog rješenja

Orjana Antešić

NL arhiva

NL arhiva

Među svim domaćim škverovima, upravo je Treći maj platio u nekretninama najveću cijenu provedene sanacije



RIJEKA Problem sa nekadašnjim trećemajskim stanovima na kojima je postojalo stanarsko pravo bila je tema jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu državne imovine.


“Friški” ministar Mario Banožić sastao se sa predstavnicima stanara, koji su u statusu zaštićenih najmoprimaca. Podsjetimo, riječ je o stanovima koji su bili vlasništvo “3. maja”, ali su 2000. godine oduzeti brodogradilištu, u paketu sa drugim vrijednim nekretninama, vrijednim više od 100 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, pod konto obeštećenja državi za jednu od tadašnjih sanacija.


Među svim domaćim škverovima, upravo je Treći maj platio u nekretninama najveću cijenu provedene sanacije. Proteklo je 7-8 godina dok se država formalno nije uknjižila kao vlasnik nad trećemajskim stanovima, da bi aktom Kosoričine Vlade iz rujna 2010. godine ti stanovi potpali pod Odluku o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske.




Dok su ostali škverovi svoje stanove po povoljnim uvjetima ponudili na otkup svojim radnicima koji su u njima živjeli, trećemajcima je država 2012. godine ponudila otkup po gotovo, pa tržišnoj cijeni koja se, u to vrijeme dok je kriza još debelo haračila Hrvatskom i svijetom, kretala oko 800 eura po kvadratu za stan u neboderu starom 25-30 godina.


Za šezdeset i sedmero trećemajaca, bivših nositelja stanarskog prava, to je bila nedostižna cifra.


Kako se navodi u priopćenju, ministar Banožić, zajedno sa svojim suradnicima, saslušao je predstavnike korisnika tih bivših trećemajskih stanova – Nadu Jelinić-Starčević, Mariju Zurak, Miku Lamešića i Dragana Zubaka, a rezultat tog sastanka je da će Ministarstvo državne imovine na adresu svakog pojedinog korisnika stana poslati dopis za dostavu sve potrebne dokumentacije.


Nakon analize, obećanje je novog ministra Banožića, definirat će se prijedlog o mogućem zakonskom rješenju ovog problema.