Povlačenje europskog novca

PREDSTAVLJENI LAG-ovi: Od sufinanciranja ribarstva i pčelarstva do sufinanciranja uzgoja magaraca

Alenka Juričić Bukarica

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Ivica Jerčinović, predsjednik LAG-a Vinodol, uz ostalo, je pak kazao kako su lani imali prvi natječaj, za mala poljoprivredna gospodarstva, od čega je najveći dio išao u pčelarstvo. Također, od devet odobrenih projekata, jedan se odnosio i na pčelarstvo, uzgoj badema, grožđa i maslina, jedan na uzgoj smokve, a jedan na – uzgoj magaraca.



Četiri Lokalne akcijske grupe (LAG) i dvije Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) koje djeluju na području Primorsko-goranske županije, iz nacionalnog Programa ruralnog razvoja 2014. do 2020. “povukle” su oko 60 milijuna kuna europskog novca. Županijske LAG-ove, LAG Terra Liburna, LAG Vinodol, LAG Gorski Kotar i LAG Kvarnerski otoci, te LAGUR Vela vrata i LAGUR Tunera, pomaže i Primorsko-goranske županija koja im je u ovoj godini dodijeila 330 tisuća kuna.


Istaknuto je to jučer na predstavljanju županijskih potpora te mjera iz državnog Programa ruralnog razvoja LAGO-ovima i LAGUR-ima, na kojem su o ostvarenom i onome što još predstoji ove i iduće godine govorili Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana, Melita Raukar, pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj te čelnici županijskih LAG-ova i LAGUR-a. A koji su ustvari svojevrsni posrednici preko kojih lokalna zajednica, odnosno sami poljoprivrednici mogu do europskog novca.


Tako je Mamula istaknuo kako kako su LAG-ovi i LAGUR-i postigli tri osnovna cilja.




Prvi je decentralizacija u ovoj našoj visoko centraliziranoj državi. Županija dugi niz godina zagovara decentralizaciju što konkretno provodimo i poticanjem LAG-ova. A koji su postali organizacije koje vrlo učinkovito koriste EU sredstva. Osim toga, tu je multiplikacija obzirom da su povučeni milijunski iznosi. Možda najvažniji je sam razvoj, i to razvoj novih OPG-ova, kao i povećanje kvalitete i kapaciteta postojećih te zapošljavanje visokoobrazovanih ljudi u ruralnim područjima. Doći do EU sredstava nije lako, međutim kao Županija to pokušavamo maksimalno olakšati i to se i uspijeva, kazao je zamjenik župana dodavši kako su LAG-ovi na putu da postanu glavni akteri lokalnog razvoja u svojim sredinama.


Čelnici LAG-ova i LAGUR-a na predstavljanju su govorili o konkretnim ostvarenjima na natječajima Ministarstva poljoprivrede. Tako je Sanja Čop, predsjednica LAG-a Gorski kotar, kazala kako ovaj LAG raspolaže s oko 10 milijuna kuna za provedbu strategije LAG-a i njegovo djelovanje. Inače, riječ je o prvom LAG-u na prodručju PGŽ, koji u poljoprivredu plasira oko 7,6 milijuna kuna kroz pet mjera. Lani je proveden natječaj za mala poljoprivredna gospodarstva.


Računali smo na deset projekata, međutim stigla je 21 prijava tako da smo izmjenama strategije uspjeli zadovoljiti sve prijavljene projekte, kazala je Čop dodajući kako će za nekih mjesec dana trebale krenuti i isplate. U pripremi je, pak, natječaj namijenjen goranskim jedinicama lokalne samouprave unutar kojeg je na raspolaganju oko 420 tisuća eura, a čeka se i natječaj Ministarstva za diverzifikaciju djelatnosti koja bi obuhvatila i turizam, ugostiteljstvo i manje obrtništvo.


Ivica Jerčinović, predsjednik LAG-a Vinodol, uz ostalo, je pak kazao kako su lani imali prvi natječaj, za mala poljoprivredna gospodarstva, od čega je najveći dio išao u pčelarstvo. Također, od devet odobrenih projekata, jedan se odnosio i na pčelarstvo, uzgoj badema, grožđa i maslina, jedan na uzgoj smokve, a jedan na – uzgoj magaraca.


– Dobili smo decentralizirana sredstva, to više nije pusta priča. Kad smo počinjali, malo tko je uopće znao što znači skraćenica LAG, a danas su LAG-ovi postali nosioci ruralnog razvoja u našim sredinama, kazao je Jerčinović.


Za LAG Kvarnerski otoci, koji obuhvaća Cres, Lošinj i Krk, iznos odobrene potpore je oko milijun eura, od čega je lani malim poljoprivrednim gospodarstvima za 12 projekata dodijeljeno oko 1,5 milijuna kuna, odnosno 15 tisuća eura po korisniku. Natječaj bi se trebao ponoviti kroz mjesec dana zbog velikog interesa. Predstoji i natječaj za lokalne samouprave, te iduće godine za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti. LAG Terra Liburna je, pak, plasirao 3,3 milijuna kuna kroz dva natječaja, od čega milijun kuna malim poljoprivrednicima.

– Lijepo je vidjeti efekte tog novca. Sredstva su dobrim dijelom otišla u stočarstvo, poljoprivrednici kupuju krave, koze, traktore…, rekla je Anđela Cvjetković, predsjednica liburnijskog LAG-a koji je ponovno u travnju otvorio natječaj za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, ukupne vrijednosti 165 tisuća eura. Poljopivrednici mogu dobiti 15 tisuća eura, a natječaj je otvoren do 13. lipnja. U ovom LAG-u predstoji i natječaj za opremanje DVD-ova.