Turističke brojke

POSEZONA DOBRO POČELA Rujan na Kvarneru tri posto bolji nego lani

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Većina smještajnih kapaciteta je ostala otvorena, a ostat će i tijekom listopada, no najveći promet prošlog mjeseca su imali privatni iznajmljivači. Najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, i to oko 689 tisuća



RIJEKA – Posezona je na Kvarneru dobro počela. Naime, u sunčan i topao rujan i pomicanje špice u deveti mjesec kvarnerskoj su regiji donijeli 2,17 milijuna noćenja što je u odnosu na prošlogodišnji rujan tri posto više.


U prvih devet mjeseci je, pak, ostvareno 2,88 milijuna dolazaka i 18,3 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine dva posto više dolazaka i jedan više noćenja. Pokazuju to podaci Turističke zajednice Kvarnera u kojoj ističu kako nije samo ovogodišnji rujan bolji od prošlogodišnjeg. U rujnu prošle godine je u odnosu na rujan 2017. ostvareno pet posto više noćenja, a što rezultira ukupnim porastom noćenja od čak osam posto u posljednje dvije godine.


– Najave za posezonu su bile dobre, tako da smo očekivali da će brojke biti pozitivne. Većina smještajnih kapaciteta je ostala otvorena, a ostat će i tijekom listopada. Ako turistička kretanja na Kvarneru u rujnu pogledamo kroz zadnje dvije godine, vidimo da bilježimo stalan porast u noćenjima za čak osam posto.




Ovi porasti nisu slučajni, već rezultat kvalitetne ponude destinacije i zajedničke odluke cijelog kvarnerskog turističkog gospodarstva da svoje napore u dovođenju gostiju okrenemo razdobljima godine kada na regiji ima više prostora za popunjavanje i iskorištenje prihvatnog kapaciteta destinacije, rekla je o početku posezone Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.


Dodala je kako su najviše noćenja u rujnu ostvarili gosti iz Njemačke, i to oko 689 tisuća. Slijede Slovenci s ostvarenih 283 tisuće, Austrijanci s 269 tisuća i Talijani s 97 tisuća noćenja. U županijskoj TZ navode i kako se porast noćenja u odnosu na proteklu godinu bilježi sa praktički svih najbližih tržišta.


– Među ostalim tržištima ističu se gosti iz Ujedinjene Kraljevine jer ovogodišnjih 25 tisuća ostvarenih noćenja je za velikih 35 posto više u odnosu na prošlogodišnje. Domaći gosti su ostvarili 346 tisuća noćenja, što je osam posto više u odnosu na rujan prošle godine, dodala je Peršić Živadinov.


Gledano po strukturi smještaja, u rujnu su najviše prometa imali privatni iznajmljivači. Naime, u obiteljskom smještaju je prošlog mjeseca ostvareno 685 tisuća noćenja, u hotelima 515 tisuća, a dobro su radili i kampovima koji su uslijed veoma toplog i sunčanog vremena ostvarili fizički promet od 456 tisuća noćenja.


Kao i prethodnih mjeseci, situacija je bitno različita ako se smještaj, umjesto po vrsti, gleda po kategoriji, ističu u TZ Kvarnera. Navode kako je, neovisno radi li se o hotelima, kampovima ili nekoj drugoj vrsti smještaja, u svim objektima s pet zvjezdica u rujnu ostvareno 17 posto više noćenja u odnosu na prošlogodišnji rujan. Porast u objektima s četiri zvjezdice iznosi dva posto, dok objekti s tri zvjezdice imaju pad od tri, a oni s dvije zvjezdice od čak od 14 posto.


– Kada govorimo o smještaju, s druge strane se nastavlja potražnja za smještajem najviše kategorije. U protekle tri godine su tako na Kvarneru hoteli s pet zvjezdica ostvarili su 25 posto više noćenja, petozvjezdani kampovi 59 posto više, a obiteljski smještaj s pet zvjezdica čak 156 posto više noćenja. Svi ovi podaci pokazatelj su da su naši gosti spremni potrošiti, no traže vrijednost za novac, zaključila je direktorica TZ Kvarnera.


Turisti vole bablje ljeto na Krku


Inače, u rujnu je najviše turista boravilo na Krku gdje je ostvareno i najviše noćenja, ukupno 846 tisuća. Slijede Crikveničko-vinodolska rivijera, otok Lošinj, Opatijska rivijera, otok Rab, otok Cres, Riječko područje te Gorski kotar u kojem je u rujnu ostvareno osam tisuća noćenja.


Najveći postotni porast noćenja zabilježen je na otocima Krku, Rabu i Cresu i to za četiri posto. Riječko područje ima dvaposto više noćenja, otok Lošinj i Opatijska rivijera jedan posto više, a Crikveničko-vinodolska rivijera je na razini prošle godine.