Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Ruglo na kraju grada

PGŽ vraća "lopticu" ministarstvima: Kamp Preluk neće u koncesiju dok se ne riješe pravne zavrzlame

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2019. u 20:40 2019-07-06T20:40:38+02:00

Županija ne može započeti postupak dodjele koncesije ako u vezi s predmetom koncesije teku upravni ili sudski postupci ili ako postoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi

RIJEKA - Dok se ne riješe upravni ili sudski postupci kamp Preluk, čini se, neće u koncesiju. Naime, kako nam je pojasnila Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije, temeljem članka 14. stavak 4. Zakona o koncesijama, davatelj koncesije, dakle u ovom slučaju PGŽ, ne može započeti postupak davanja koncesije ako u vezi s predmetom koncesije teku upravni ili sudski postupci ili ako postoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi koji se tiču predmeta koncesije.
U ovom slučaju ovršnim postupkom je pomorsko dobro 2. travnja ove godine predano Republici Hrvatskoj, ali kako se na istom još uvijek nalaze pokretnine, dakle kamp-kućice, koje trebaju preuzeti vlasnici, dakle još uvijek nije slobodno »od osoba i stvari«, nisu se stekli uvjeti za pokretanje postupka. Dakle, to bi bio prvi preduvjet rješavanja tog pitanja, rekla je Milošević, navodeći kako je uspostava koncesije uvjetovana namjenom koju za tu lokaciju određuje prostorni plan.

Rekreacijska zona

- Dio područja, dakle plaža, nalazi se u području sportsko-rekreacijske namjene, R2 – rekreacija, što je detaljnije regulirano Odlukom o donošenju Generalnog urbanističkog plana Grada Rijeke i nalazi se u području sportsko-rekreacijske namjene R3 – kupalište. Drugi dio područja koji je planiran za koncesiju, a na kojem se nalazio autokamp, nije u skladu s Generalnim urbanističkim planom uređenja Grada Rijeke, iako navedeni plan u prijelaznim i završnim odredbama to ipak dozvoljava do privođenja tog područja svrsi utvrđenoj važećom prostorno-planskom dokumentacijom. U novonastalim okolnostima, kada je kamp uklonjen, odnos kada se prostor oslobodi, potrebno je u suradnji s Gradom Rijekom pripremiti novo idejno rješenje za taj prostor i planirati sadržaje koji bi se na ovom prostoru uspostavili. Navedeni elementi uvjetuju izradu dokumentacije, posebno Studije opravdanosti davanja koncesije i pribavljanje potrebnih mišljenja na tako osmišljen koncept, navela je županijska pročelnica za pomorsko dobro.
Da podsjetimo, kamp Preluk, koji se u cijelosti nalazi u obuhvatu pomorskog dobra, u proljeće je prešao u ruke države. Međutim, dugogodišnja pravno-imovinska zavrzlama time očito nije završena s obzirom da poduzetnik Željko Keškić, čije su tvrtke posljednjih godina držale kamp, smatra da ga se nelegalno želi izbaciti iz kampa. On je, »kaže povijest« još 2011. izgubio koncesiju.

Tužba protiv RH

U međuvremenu je, iako imovinsko-pravno čitava stvar nije bila riješena, Primorsko-goranska županija triput raspisivala koncesiju za kamp. Međutim, kako stari posjednik, odnosno tvrtka Green point, nije želio napustiti kamp, podnio je tužbu protiv RH za utvrđenje prava posjeda i gospodarskog korištenja objekata u autokampu koje su, kao kapitalna ulaganja na pomorskom dobru, otkupili od bivšeg Trgovačkog Opatija u stečaju. I posljednji pokušaj da se kamp da u konesiju je svojevremeno propao. I otada je i po tom pitanju do daljnjeg status quo.
Dok se ova desetljećima duga imovinsko-pravna zavrzlama ne riješi, kamp je, dakle, postao grad duhova i ruglo na kraju grada. Inače, prema informacijama iz Grada u idućih 15-ak dana, uz prisustvo predstavnika Ministarstva i Grada Rijeke, bit će vraćena imovina svima onima koji su za to podnijeli zahtjeve i koji mogu dokazati vlasništvo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.