Problemi s likvidnošću

PGŽ i Grad tvrde da izvršavaju sve obveze prema Kanalu Ri, osiguravanje plaća je na upravi

Damir Cupać

Kanal RI - kasne plaće za kolovoz i rujan / NL arhiva

Kanal RI - kasne plaće za kolovoz i rujan / NL arhiva

Kanal Ri je trgovačko društvo koje ima svoju Upravu koja je isključivo odgovorna za rezultate poslovanja. Ako postoji poslovna kriza, očekujemo da Uprava na to odgovorno reagira, naveli su u Županiji



RIJEKA Kanal Ri opet je zapao u probleme s likvidnošću koji su rezultirali neisplatom plaća radnicima. Iako dobar dio zaposlenih tvrdi da je riječ o uobičajenoj situaciji na koju su navikli, problem je u tome što je tvrtka izašla iz predstečajne nagodbe pa se očekivalo da do problema s isplatom plaća neće dolaziti.


Direktor Kanala Ri Ivan Jerčinović obećao je da bi se zaostaci za kolovoz i rujan ove godine trebali uskoro riješiti, predstavnici sindikata su najavili mogućnost štrajka ako to ne bude slučaj, a nas je zanimalo što o svemu u ovoj riječkoj televiziji misle najveći vlasnici, a to su Grad Rijeka koji ima 28,45 posto vlasništva i Primorsko-goranska županija čiji je vlasnički udio 27,61 posto.


Odgovornost uprave za poslovanje


– Primorsko-goranska županija je u trgovačkom društvu Kanal Ri d.o.o. trenutno drugi najveći pojedinačni vlasnik. U temeljnom kapitalu Društva od 10.431.000 kuna Primorsko-goranska županija ima ulog od 2.880.000 kuna, odnosno udjel od 27,61 posto. Najveći pojedinačni vlasnik je Grad Rijeka sa 28,45 posto udjela, dok ostatak posjeduje preostalih 35 suvlasnika. U cilju konsolidacije poslovanja Kanala Ri Primorsko-goranska županija sudjeluje u provedbi višegodišnjeg postupka restrukturiranja tvrtke. S namjerom da podupre započete gospodarske procese oporavka regionalne televizijske postaje, Primorsko-goranska županija putem Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze u zadnjih 5 godina, od 2015. do 2019. godine, odobrila je ukupno putem subvencija 2.189.352 kune. U 2015. godini 650.000 kuna, u 2016. godini 50.000 kuna, u 2017. godini oko 800.000 kuna, u 2018. godini 640.000 kuna i u ovoj godini 50.000 kuna. Kanal Ri je trgovačko društvo koje ima svoju upravu koja je isključivo odgovorna za rezultate poslovanja. Nemamo saznanja o poslovnoj krizi pa to ne možemo niti komentirati. Ako postoji, očekujemo da Uprava na to odgovorno reagira. Svi zaposlenici Kanala Ri moraju uredno primati plaće, a dužnost Uprave je da to i osigura. Primorsko-goranska županija kao suvlasnik sve svoje obveze prema Kanalu Ri uredno ispunjava, naveli su u Primorsko-goranskoj županiji.




Gradonačelnik Vojko Obersnel pojašnjava da Grad Rijeka u temeljnom kapitalu sudjeluje s nešto manje od tri milijuna kuna, što je 28,45 posto.


Ugovori o emitiranju sadržaja


– Grad Rijeka ne izdvaja sredstva za rad Kanala Ri, već temeljem godišnjeg ugovora s Kanalom Ri dogovara emitiranje sadržaja o gradskim projektima kako bi građani bili upoznati s radom gradske uprave i projektima koji se provode. Slične ugovore Grad Rijeka ima s još lokalnih medija, među ostalim i s Novim listom. Dodatno Kanal Ri prenosi uživo i sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke, čime se svim zainteresiranim građanima omogućava da prate rad Gradskog vijeća i gradskih vijećnika te da se informiraju o odlukama koje se donose. Također, Kanal Ri je temeljem sklopljenog ugovora obavezan i emitirati snimku sjednice Vijeća. Na ovaj način građanima je omogućen direktan uvid u rad i Gradskog vijeća i dodatna transparentnost rada gradske uprave. O gradskim programima i projektima temeljem sklopljenog ugovora Kanal Ri informira građane i kroz emisiju Riječka ura, izvještavanjem s Gradonačelnikovog kolegija i Gradskog vijeća i slično, te izradom i emitiranjem reportaža o Međunarodnom riječkom karnevalu, Festivalu malih scena, Fiumanki, Danima sv. Vida, Ljetu na Gradini, gradskim utrkama Homo si teć i Riječki polumaraton, Adventu, Novoj godini, programe Europske prijestolnice kulture, razne sportske manifestacije itd. Također, tu je i redovna izrada kratkog obrazovnog sadržaja o prošlosti i sadašnjosti Rijeke. Temeljem ovog ugovora, u 2019. godini, za emitiranje sadržaja o gradskim projektima, ali i projektima komunalnih i ostalih gradskih društava te ustanova na Kanalu Ri te za prijenos sjednica Gradskog vijeća, Grad Rijeka izdvaja 1.200.000 kuna s PDV-om, pojasnio je Obersnel.


On je dodao da su prema informacijama koje je dobio od Uprave Kanala Ri minimalna plaća i sva davanja za kolovoz i rujan ove godine uplaćeni, a tijekom ovog tjedna bi trebala biti isplaćena razlika plaće za kolovoz i rujan.


– Jasno je da bilo kakva kašnjenja u isplati plaća bitno utječu na uobičajeno funkcioniranje radnika i njihovih obitelji i žao mi je da je do ikakvog kašnjenja uopće i došlo, no s obzirom na najave Uprave, sve bi trebalo biti riješeno već ovaj tjedan, zaključio je Obersnel.