OBLJETNICA

PGS slavi 29 godina od osnutka stranke: Beskompromisna borba za svoj kraj

Tihana Tomičić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Primorsko-goranski savez obilježio je 29. obljetnicu osnutka, uz poruku zamjenice predsjednika Tee Mičić Badurine da se PGS oduvijek beskompromisno borio za svoj kraj kao liberalno-lijeva regionalna stranka koja se uvijek dosljedno zalagala za vrijednosti demokracije, ljudskih prava i sloboda.


– Uvijek smo bili uz ovaj kraj, i kad je u pitanju 3. maj, i borba protiv plutajućeg LNG terminala, i borba za ukidanje mostarine, i kontinuitet zalaganja za ljudska prava. Moto RiDS-a bio je »Za život bez straha«, a evo nakon 29 godina od osnutka stranke, u vremenima nove fašizacije Hrvatske, taj je slogan i dalje više nego aktualan. I dalje se u Hrvatskoj moramo boriti za slobodu – za slobodu novinara, za slobodu svakog čovjeka, kazala je Tea Mičić Badurina. Hrvatska je, dodala je, zemlja gdje se ne poštuje Ustav, koja je ideološki podijeljena, u kojoj političari za svoje postupke ne snose nikakvu odgovornost, i zato borba traje, kazala je zamjenica predsjednika stranke.


Krk najbolji mali grad


Na dva primjera gdje PGS ima izvršnu vlast – Grada Krka i Općine Jelenje, PGS-ovci su predstavili svoj rad. Predsjednik stranke i najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj Darijo Vasilić, iznio je statističke podatke o svojim rezultatima u Gradu Krku:




– Mi nemamo prirez, ali imamo najnižu nezaposlenost u Hrvatskoj – samo 2,56 posto, i po tome smo među tri grada u Hrvatskoj. Po indeksu razvijenosti prema kriterijima Ministarstva regionalnog razvoja smo među prvih pet gradova u Hrvatskoj, a natalitet nam je u porastu, i po tome smo među svega devet gradova s pozitivnom stopom od 128 gradova u Hrvatskoj. Prema izboru Jutarnjeg lista i Ipsosa, izabrani smo za najbolji mali grad u Hrvatskoj i među pet gradova smo u kategoriji kvalitete života, a i po gospodarskim pokazateljima s obzirom da na 6.500 stanovnika imamo 700 registriranih tvrtki ili obrta. To nije samo moj uspjeh, nego svih nas PGS-ovaca, rekao je Vasilić.


Uspjesi Jelenja u godinu i pol


Načelnik Jelenja Robert Marčelja pobrojao je uspjehe svoje općine u godinu i pol dana, koliko je vodi: Jelenje obnavlja zdravstvenu ambulantu, i to po prvi put uz pomoć EU sredstava. Također, gradi se i nova škola u Dražicama, sa iznosom od 13 milijuna kuna, što je veliki zalogaj za općinu koja ima izvorni proračun od 30 milijuna kuna, a Marčelja je posebno ponosan što je Jelenje dobilo peticu iz transparentnosti, mada je do prije godinu i pol ta ocjena bila – nula. Iako se radi o vodozaštitnom području pa je teško razvijati sve vrste industrije, investicije ipak dolaze pa su u razvoju tri poslovne zone, a zadnja privatna investicija u jednu od zona iznosila je 20 milijuna kuna.


– Kad smo preuzeli upravljanje općinom, imali smo i dug prema Autotroleju od milijun kuna, što smo odmah riješili i srećom ne pridonosimo sadašnjoj krizi u toj firmi, rekao je Robert Marčelja.Na pitanje razmišlja li o tome da se angažira na višoj razini, možda na budućim izborima za župana, Darijo Vasilić je odgovorio: »Još nisam odlučio hoću li se opet kandidirati u Krku, a o tome će ovisiti i drugi angažmani«, rekao je.