Pitanje Krčkog mosta

PGS proziva Butkovića: Ministre, gdje je zapelo s ukidanjem mostarine?

Damir Cupać

Ta je inicijativa jednoglasno podržana u Skupštini Primorsko-gorasnke županije. Ministar Butković nazvao ju je jeftinim populizmom, ali je najavio ukidanje mostarine. Pitamo ga gdje je zapelo, a uputili smo mu i otvoreno pismo, navela je Trošelj



Gdje je zapelo, ministe Butkoviću, zapitala je gradska vijećnica PGS-a Ana Trošelj prvog čovjeka ministarstva mora, prometa i infrastrukture u vezi s ukidanjem naplate mostarine preko Krčkog mosta. Ona je podsjetila da je i ministar koji je iz Primorsko-goranske županije najavio ukidanje toga nameta.


– Prošlo je četiri mjeseca od naše inicijative kojom tražimo ukidanje mostarine preko Krčkog mosta, cestarine u Gorskom kotaru za Gorane u geografskim granicama Gorskog kotara i cestarine na zaobilaznici riječke aglomeracije na ceste A7, odnosno Primorski. Ta je inicijativa jednoglasno podržana u Skupštini Primorsko-gorasnke županije. Ministar Butković nazvao ju je jeftinim populizmom, ali je najavio ukidanje mostarine. Pitamo ga gdje je zapelo, a uputili smo mu i otvoreno pismo, navela je Trošelj.


U otvorenom pismu ministru Butkoviću koje je potpisao predsjednik PGS-a Darijo Vasilić naglašava se da je resorni ministar i sam u nekoliko navrata govorio da nema opravdanja plaćanja mostarine za most koji je otplaćen.




Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš pojasnio je da Krčki most nije jedini u Hrvatskoj, ali je jedini koji se plaća.


– A izgrađen je i sredstvima građana naše regije. Ostali mostovi izgrađeni su državnim sredstvima, a ne naplaćuju se. Na taj način se stanovništvo našega kraja diskriminira u odnosu na druge građane u Hrvatskoj. najavljuje se izgradnja dva nova mosta, Pelješkog i mosta na Čiovo. To je dobro. Ali most na Čiovo se neće naplaćivati, kao ni Pelješki most koji se gradi europskim i državnim sredstvima. nama poručuju da most treba održavati i da to košta. Kao da druge mostove ne treba održavati. Te teze ne drže vodu.  Ministar Butković kao čovjek iz našega kraja treba vladi uputiti prijedlog ukidanja mostarine preko krčkog mosta, a vjerujemo da će ga u tome podržati još jedan ministar iz našega kraja, ministar turizma Gari Cappelli, poručio je Ivaniš.


Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac obećao je da njegova stranka neće odustati ni od inicijative da se stanovnicima Gorskoga kotara olakša korištenje autoceste u dijelu prolaza kroz Gorski kotar.


– To bi sigurno bila mjera za intenziviranje aktivnosti i gospodarstva Gorskoga kotara, ali i prilog zaustavljanju depopulacije hrvatske Švicarske, kako je Gorski kotar nazvao ministar Cappelli. Dobili smo odgovor da je to nemoguće napraviti, ali to nije točno jer iskustva drugih zemalja pokazuju da je to i te kako moguće, uvjeren je Butorac.


Trošelj je zaključila da se stanovništvo riječke regije diskriminira u odnosu na stanovnike Zagreba naplatom cestarine na dijelu riječke zaobilaznice, pojasnivši da se na zaobilaznicama nigdje u Hrvatskoj ne naplaćuje cestarina.