Istina

PGS o opasnosti rehabilitacije ustaštva: Pavelić Mussoliniju trećinom Hrvatske platio gostoprimstvo

Marinko Glavan

Nikola Ivaniš, Drago Kraljević, Darijo Vasilić i Franjo Butorac / Snimio I. TOMIĆ

Nikola Ivaniš, Drago Kraljević, Darijo Vasilić i Franjo Butorac / Snimio I. TOMIĆ

Rehabilitaciju ustaštva izjavama i potezima podupiru i Vlada i predsjednica, rekao je Darijo Vasilić



U povodu 75. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, kojima je Ante Pavelić kao poglavnik NDH fašističkoj Italiji prepustio trećinu hrvatskog teritorija, vodstvo PGS-a jučer je upozorilo javnost na opasnost od rehabilitacije ustaškog pokreta.


– Rehabilitaciju svojim izjavama i potezima podupiru i Vlada i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Činjenica je da je ustaški režim Italiji prepustio trećinu Hrvatske, uključujući Rijeku i otoke, te stoga želimo upoznati javnost s povijesnim istinama i događajima koji su prethodili potpisivanju ovog sramnog sporazuma između Pavelića i Mussolinija. Mi baštinimo antifašizam i upravo zbog toga je izuzetno velik broj ljudi iz Rijeke, Istre, s otoka, i iz Dalmacije tijekom Drugog svjetskog rata pristupio antifašističkom pokretu, rekao je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.


Prema riječima tajnika stranke Franje Butorca, NDH i Ante Pavelić trećinom hrvatskog teritorija platili su blagonaklonost i gostoprimstvo koje im je fašistički režim u Italiji iskazivao između dva svjetska rata.




– Prostor prepušten Italiji nije bio samo uz obalu, nego se protezao duboko u unutrašnjost, na Gorski kotar i prema Karlovcu, što nije slučajno, jer i granice koje je htio postaviti velikosrpski pokret idu sličnom linijom. NDH se pritom odrekla bilo kakve nadležnosti nad dijelovima koje je poklonila Italiji, ali i drugih prava, poput onog da ima ratnu mornaricu, no zato je iz svog proračuna Italiji plaćala troškove 200 tisuća vojnika koje je Italija poslala u te krajeve, trošak civilnih činovnika i ostale materijalne troškove okupacije.


O aktivnostima između NDH i Kraljevine Italije koje su prethodile Rimskim ugovorima govorio je Drago Kraljević, stručnjak za hrvatsko-talijanske diplomatske odnose i bivši veleposlanik u Italiji, koji je ukratko predstavio niz dokumenata i dopisa između Ante Pavelića i talijanskih državnih vlasti iz kojih je, prema njegovim riječima, vidljiv vazalski odnos NDH prema fašističkoj Italiji. Iz citata pojedinih dopisa koje je pročitao jasno je da je Pavelić višekratno izražavao spremnost da udovolji svim zahtjevima talijanske strane.


– Pavelić je čak i hrvatsku krunu ponudio talijanskoj kraljevskoj obitelji, što su oni i prihvatili, a ocjena je i samih Talijana da je Pavelić dao Duceu i više nego što je ovaj tražio. Čak je i Adolf Hitler potvrdio da su Rimski ugovori štetni za hrvatske nacionalne interese, a Heinrich Himmler je sa Slavkom Kvaternikom razgovarao o mogućem uhićenju i internaciji Ante Pavelića, s obrazloženjem da je on previše vezan za Italiju. Nemamo pravo biti neodgovorni i nekritički se odnositi prema povijesti. Imamo materijale koje su obradili i naši i talijanski povjesničari, tako da ne možemo zatvarati oči pred činjenicama i dopuštati da se plasiraju neistine kojima se pokušava rehabilitirati ustaški pokret, rekao je Kraljević.