Naviknite se na gužve

PARALIZA U CENTRU RIJEKE Adamićeva ostaje zatvorena, prometni kolaps trajat će tjednima

Damir Cupać

U planu je mogućnost otvaranja jednog traka Adamićeve, a Rijeka promet će do ponedjeljka sagledati sve alternativne mogućnosti odvijanja prometa kroz grad. Prometne gužve koje je ova nesreća izazvala nemoguće je u ovakvim trenucima spriječiti – poručuje gradonačelnik Obersnel



RIJEKA Iz ureda Grada Rijeke izvijestili su da zbog urušavanja dijela zida i skele s pročelja zgrade bivše pošte, Adamićeva ulica ostaje zatvorena za sav promet i u ponedjeljak.


Promet će se odvijati obilaznim pravcima. Naime, takav odluka donesena je na koordinacije svih relevantnih sudionika – Građevinske inspekcije, MUP-a, Grada Rijeke, Hrvatskih cesta, komunalnog redarstva, voditelja gradilišta i Rijeka prometa.


– Na koordinacijskom sastanku koji će se održati u ponedjeljak odredit će se daljnje prometne mjere koje će se poduzeti, a koje ovise o nalazima i odlukama građevinske inspekcije vezano uz samu zgradu i daljnje radove na sanaciji. U slučaju da Adamićeva ulica bude morala biti zatvorena za sav promet dulje vrijeme, Rijeka promet će predstaviti prijedlog prometnog rješenja, te ukoliko se ono prihvati, pripremit će se za realizaciju u najkraćem mogućem roku – pojašnjavaju u Gradu.


Prometna rješenja




Naime, Rijeka promet ima predviđeno prometno rješenje obilaznog odvijanja prometa primjenjivo u slučaju potrebe dugotrajnijeg zatvaranja Adamićeve ulice koje je bilo pripremano neovisno o ovoj incidentnoj situaciji.


– No njegova primjena iziskuje određene prilagodbe, tako da se takvo rješenje ne uvodi u slučaju kraćeg razdoblja zatvorenosti ulice. Dakle, više detalja o primjeni ili neprimjeni novog prometnog rješenja znat će se u ponedjeljak – zaključili su u Gradu Rijeci.


Kada se sruši dio fasade u središtu grada na jednu od najprometnijih prometnica, bez obzira što je riječ o privatnoj imovini i privatnoj investiciji, valja provjeriti što o ovom nemilom događaju koji je srećom završio bez žrtava, misli riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


– Neposredno nakon nesreće bio sam na lokaciji bivše pošte u Adamićevoj i najvažnijom od svega smatram činjenicu da nitko u ovoj nesreći nije stradao. Rijeka promet, gradsko prometno redarstvo, vatrogasci i policija reagirali su odmah zaustavljanjem i preusmjeravanjem prometa, čime je izbjegnuta potencijalna veća opasnost od one koja se dogodila. U tom smislu mislim da su gradske službe u suradnji s policijom i Hrvatskim cestama jučer pravovremeno reagirale i napravile sve što su mogle. Odgovornost za događaj i daljnje aktivnosti, odnosno saniranje štete i osiguranje gradilišta je na izvođaču radova i investitoru – kaže gradonačelnik.


Kolaps prometa 


Vjeruje da je do sada već poznato da zgrada bivše pošte nije u vlasništvu Grada i da Grad na njoj ne izvodi radove.


– Unatoč tome na inicijativu Grada održan je sastanak na gradilištu gdje su bili predstavnici izvođača, nadzora, MUP-a , gradskog Odjela za komunalni sustav, Komunalnog redarstva, Građevinske inspekcije, Hrvatskih cesta i Rijeka prometa i to s ciljem ustanovljavanja daljnjih koraka koje je nužno poduzeti prije normalizacije prometa Adamićevom – izjavio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik je dodao da je u ovom trenutku izvjesno da Adamićeva ulica iz sigurnosnih razloga do daljnjeg neće biti otvorena.


– U planu je mogućnost otvaranja jednog traka Adamićeve, a Rijeka promet će do ponedjeljka sagledati sve alternativne mogućnosti odvijanja prometa kroz grad. Prometne gužve koje je ova nesreća izazvala nemoguće je u ovakvim trenucima spriječiti, budući da Rijeka kroz centar grada ima samo tri prometnice u smjeru istok-zapad – Pomerio, Adamićevu i Rivu. Svjesni toga, sva nastojanja Grada i povezanog gradskog sustava usmjerena su u što skoriju normalizaciju prometa. Na sjevernom koridoru kontinuirano su uz prometnu policiju prisutni gradski prometni i komunalni redari koji su u stalnom obilasku koridora, uključujući i noćnu smjenu – zaključio je Obersnel.


Preusmjeravanje prometa na obilazne pravce


U Gradu Rijeci naglašavaju da su odmah po događaju, prometna policija i Gradski prometni centar Rijeka prometa dogovorno poduzeli mjere za privremeno preusmjeravanje prometa na obilazne pravce.


Promet iz smjera istoka na Drugi (ili Sjeverni) prometni koridor: Strossmayerova/Križanićeva-Titov trg-Ivana Grohovca-Žrtava fašizma-Pomerio-Fiorello la Guardia i dalje prema zapadu.


Promet po cesti D-404 iz smjera tunela Pećine preusmjeren je na ulicu Slavka Cindrića– Milana Smokvine Tvrdog i dalje na Strossmayerovu ulicu.


Promet iz smjera ulice Fiumara i Ribarske preko Jelačićevog trga usmjeren je na ulicu Ivana Zajca i dalje prema istoku.


Dionica Adamićeve ulice na kojoj je odmah zatvoren promet proteže se od Scarpine pa do Jadranskog trga.