Praonica odjeće otvorena na Brajdi

Ova Pepeljuga i pere i suši i pegla

Slavica Mrkić Modrić

U Rijeci ovakve praonice nije bilo, a u Splitu i Zagrebu iskustva su dobra. Zašto bi kod nas bilo drukčije, kaže vlasnik Nikola Eterović 



RIJEKA  Rijeka je odnedavno dobila svoju jedinu praonicu odjeće. »Pepeljuga« pere, suši i glača umjesto svih onih koji ili nemaju vremena, ili nemaju stroj za pranje rublja, ili pak nemaju voljni moment za te poslove.


Riječka je praonica, sušionica i glačaonica smještena na Brajdi u Krešimirovoj ulici ili, točno između Brodokomercovog marketa i zalogajnice »Me Gusta« nudi uslugu četiri stroja za pranje i četiri stroja za sušenje rublja, te glačanje uz pomoć valjka, ali i ono ručno.


Snježana Dundović, zaposlenica »Pepeljuge« tu je u ulozi i »info« i »uslužnog« punkta, te pušta na izbor – tko želi nek’ bude sam svoj majstor, a tko želi pomoć, ona uskače. Onih koji koriste usluge »Pepeljuge« tijekom jučerašnjeg jutra bilo je podosta.




Primjerice, mlađahni Thomas Gagagnin iz Pordenonea koji se u Rijeci obreo preko projekta razmjene studenata »Erazmus« zadnji je dan boravka na Kvarneru iskoristio za, kako reče – kompletno pranje. I doma koristi usluge ovakvih praonica, a za riječku ima samo riječi hvale. Thomas iz Rijeke putuje najprije u Zadar, a onda u Split na »Ultra festival«. 


   – Kako nisam znao postoji li u Zadru ili Splitu ovakva vrst usluge, danas sam oprao sve što je bilo za oprati, rekao je Thomas davši »Pepeljugi« ocjenu odličan, i za uređenje, i za uslugu, i za simpatičnost, a bogme i za cijene.   

Sve po dogovoru


A cijene su 25 kuna za pranje 13 kilograma robe, te isto toliko za sušenje. Glačanje je druga priča jer nije isto glača li valjak ili to čine ruke. Ogledno – pranje i glačanje kilograma robe stoji 14 kuna. Ono što je korisnicima usluga »Pepeljuge« također važno jest koliko vremena moraju utrošiti za odlazak u praonicu. 


   – Roba u boji pere se 35 minuta, suši 40-ak. Bijela desetak više od »škure«, a tzv. medicinsko pranje iziskuje sat i pol vremena, no onaj tko ne želi čekati može po odjeću doći kad se dogovorimo, a ukoliko i čeka, Brajda je puna kafića i zalogajnica pa dok korisnik popije kavu rublje je već oprano, osušeno i spakirano, kaže Snježana Dundović. 


   Doznajemo i da »Pepeljuga« radi parcijalno, odnosno može i samo prati, a i samo sušiti, ovisi što klijent želi i s koliko novaca raspolaže. U ovih osam dana koliko je praonica otvorena najčešći korisnici bili su turisti, studenti, podstanari, samci ali i mnoštvo onih koji su u promjeni godišnjih doba donijeli na pranje deke i poplune, odnosno sve ono što ne stane u običan stroj za pranje rublja. Jedna od tih je i gospođa Danica koja je u »Pepeljugu« ušla s dva popluna i rekla kako je upravo ovakva usluga nedostajala Rijeci. 



Nadalje Eterović ističe kako je Rijeka grad sa 160-ak kišnih dana u godini što uvelike otežava sušenje robe, a ne zaboravlja dodati ni turistički aspekt Rijeke, odnosno da je često pohode mladi koji odsjedaju u hostelima. Radno vrijeme one koja pere, suši i glača, rabeći pri tom vrhunsku opremu i deterdžente, je svakim danom osim nedjelje od 9 do 21 sat, nedjeljom od 9 do 13, a sve dodatne informacije, kao i dogovori mogu se obaviti pozivom na telefon 330 000. »Pepeljuga« se javlja na svaki poziv, rekoše Dundović i Eterović.



  


Često ću navraćati


– Stanujem na Mlaki i stalno gledam koliko praznih poslovnih prostora ima na potezu od samo sto metara, a i ako se nešto otvori to je obično ili fast food tj. pizza cut, ili kafić. Baš me je razveselilo otvaranje ove uslužne djelatnosti i zasigurno ću često navraćati u ovaj prostor, kazala je Danica, pojasnivši kako nema šanse da poplun ugura u svoju veš-mašinu, a bogme ga na ruke neće prati. 


   »Pepeljuga« osim self servisa nudi i usluge pranja za apartmane, te surađuje s mnogima na području Krka i Crikvenice. 


   – Sistem suradnje s vlasnicima i korisnicima apartmana je vrlo jednostavan – uzmemo blatnu robu i vratimo čistu, kaže vlasnik »Pepeljuge« Nikola Eterović dodajući kako je razlog za otvaranje baš ovakve djelatnosti bio taj što u Rijeci nije postojala, a u Hrvatskoj se nudi samo još u Splitu i Zagrebu. Tamo su iskustva dobra, pa zašto bi u Rijeci bilo drugačije.