Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Korak naprijed

Otvorena treća suvremena angiosala: KBC Rijeka postaje centar liječenja srčanih udara

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2019. u 7:15 2019-10-01T07:15:06+02:00

Prije četiri mjeseca formirali smo tim koji je uz pomoć kolega iz Zagreba izveo 20 zahvata pa s 1. listopada i službeno počinjemo s radom, rekao je ravnatelj KBC-a dr. Davor Štimac

RIJEKA - U Kliničkom bolničkom centru Rijeka jučer je svečano puštena u rad treća polivalentna angiosala čime je riječka bolnica dobila suvremeni endovaskularni laboratorij. Naime, u angiosali čija je ukupna vrijednost 8,2 milijuna kuna, osim kardioloških intervencija kojima se između ostalog liječe srčani udari, izvodit će se i neurovaskularne operacije kojima se uspješno i minimalno invazivno liječe moždani udari.

- Ovu angiosalu koristit će više klinika, a KBC Rijeka s kompleksom kojeg čine tri angiosale dobio je centar intervencijskih zahvata koji su, uostalom, i dosad bili istaknuta točka ove bolnice. U KBC Rijeka godišnje se izvede 4.500 kardioloških intervencijskih zahvata i u tom smo smislu vodeća bolnica u Hrvatskoj. Prije četiri mjeseca formirali smo neurovaskularni tim koji je uz pomoć kolega iz Zagreba dosad izveo 20 zahvata pa s 1. listopadom ovaj tim i službeno počinje s radom, rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac.

Pomoć EU-a

Ministarstvo zdravstva financiralo je novu medicinsku opremu u vrijednosti od 5,4 milijuna kuna bespovratnim EU sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj, a zajedno s građevinskim radovima vrijednost investicije iznosi 8,2 milijuna kuna. Nova angiosala zamijenila je ujedno i angiosalu koja je kao okosnica razvoja kardiološkog laboratorija u Rijeci puštena u rad 2003. godine.

- Ovakvi laboratoriji gdje god se nalaze moraju u prvom redu služiti pacijentu, a liječnici prema tom konceptu dolaze pacijentu, a ne obrnuto kao što je u prošlosti bio slučaj. Upravo to smo zahvaljujući dobroj organizaciji i postigli u našem kardiološkom laboratoriju u kojem je 13. listopada 2003. godine otvorena prva angiosala koja je nas je služila punih 16 godina, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić, inače utemeljitelj intervencijske kardiologije u KBC Rijeka.

Dodao je i kako se Hrvatska ubraja u prvih pet europskih zemalja kad je riječ o liječenju akutnih srčanih stanja.

Najsloženiji zahvati

U KBC-u Rijeka izvode se najsloženiji elektrofiziološki, endovaskularni i kirurški zahvati. Godišnje se u sklopu endovaskularnog laboratorija učini preko 4.500 zahvata, od čega je oko 2.500 terapijskih intervencija dok se hitnom intervencijom s postavljanjem stenta godišnje se liječi više od 700 bolesnika s infarktom srca. Opremanjem ovakvog kompleksa i zajedničkim radom liječnika različitih specijalnosti koji djeluju kroz Koordinaciju za endovaskularnu medicinu, omogućuje se brzo dijagnosticiranje i liječenje životno ugroženih bolesnika sa srčanim ili moždanim infarktom, rupturom aorte ili po život opasnim srčanim aritmijama, a tri moderne angiosale garancija su i za bolju dostupnost intervencijskog liječenja većem broju elektivnih bolesnika.

Novi koncept medicine

- Ovo je vrlo značajan trenutak jednog razvojnog procesa koji smo proveli u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i u sklopu kojeg smo hrvatske medicinske centre opremili s 11 angiosala od čega su se čak dvije našle u našem riječkom endovaskularnom laboratoriju, rekao je dr. Željko Plazonić.

Podsjetio je da se endovaskularna medicina danas više ne vezuje samo uz liječenje bolesti srca i krvnih žila već podrzumijeva radiološke, onkološke, traumatološke i ginekološke zahvate, a ovakav brz i minimalno invazivan pristup mijenja i koncept suvremene medicine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.