Velika tuga

Otišla točno na svoj osamdeseti rođendan: Preminula je velika Mani Gotovac

P. N.

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Gotovac je cijeli radni vijek posvetila kazalištu, bila je začetnica međunarodnog festivala Riječkih ljetnih noći. U svom je poslu uvijek je bila radoholičarka, beskompromisna i glasna



Najpoznatija hrvatska teatrologinja, kazališna kritičarka i prva intendantica u povijesti hrvatskog glumišta, Mani Gotovac, izgubila je bitku s teškom i dugotrajnom bolesti. Preminula je sinoć, točno na svoj osamdeseti rođendan.


Gotovac je cijeli radni vijek posvetila kazalištu, bila je začetnica međunarodnog festivala Riječkih ljetnih noći. U svom je poslu uvijek je bila radoholičarka, beskompromisna i glasna. Bila je poznata, prihvaćena i obožavana dramaturginja, a u mirovini je postala i popularna spisateljica. 


“Željezna dama” hrvatskog kazališta napustila nas je na svoj osamdeseti rođendan i u srcima mnogih ostavila veliku prazninu.




Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine. Kći je odvjetnika Zdravka Birimiše i glumice Marije Danire.


Završila je Klasičnu gimnaziju u Splitu koju su u isto doba pohađali Petar Brečić, Igor Mandić, Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Igor Zidić i drugi. Kao studentica piše kazališne kritike, zapošljava se kao novinarka na radiju, piše kritike i eseje o kazalištu koje objavljuje u časopisima Prolog, Scena, Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Ive Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Bila je intendantica HNK-a Split i HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Objavila je knjige Tako prolazi Glorija, Zagreb, 1984. (knjiga teatroloških eseja); Dubrovačke mišolovke, Zagreb, 1986. (knjiga teatroloških eseja); Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće, Zagreb, 2010., (autobiografski roman), Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto, Zagreb, 2011., (autobiografski roman); Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi, Zagreb, 2013., novo nadopunjeno izdanje, (autobiografski roman); Ma koji život, ma koji teatar , zapisi iz života i kazališta , Profil , Zagreb 2014 . i druge, a ove godine izišao joj je zadnji roman “Rastanci”.