Rekapitulacija

Optimistični župan najavio nova ulaganja: Proračun nikad veći za nikad više investicija

Tihana Tomičić

Snimila Tihana TOMIČIĆ

Snimila Tihana TOMIČIĆ

Proračun za 2018. je nikad veći, skoro milijardu kuna, a od toga 100 milijuna ide izravno u kapitalne investicije, rekao je Zlatko Komadina



RIJEKA Godina 2017. bila je za nas iznimno dinamična, i politički i radno, to je bila i godina lokalnih izbora, konstituiranja nove Skupštine, ali i donošenja cijelog niza temeljnih dokumenata. Proračun za 2018. je nikad veći, skoro milijardu kuna, a od toga 100 milijuna ide izravno u kapitalne investicije. Na svim frontovima trendovi su dobri, BDP raste na razini države, a evo i mi mu pridonosimo. Čini se da će se Hrvatska napokon vratiti na pokazatelje iz 2008. godine i da se nakon deset godina vraća optimizam, a tu su i turistički rekordi zbog kojih također trebamo ostati optimistični – poruka je to župana Zlatka Komadine na posljednjem ovogodišnjem redovitom press kolegiju.


Uređenje Lječilišta Veli Lošin


Zamjenica župana Marina Medarić najavila je najveće investicije u resorima zdravstva i školstva, te pomorskog dobra, rekavši kako bi u 2018. trebali biti dovršeni radovi na nastavku uređenje Lječilišta Veli Lošinj, čime se dodatno produžuje sezona i Lošinj postaje cjelogodišnja destinacija.


U ovoj godini završena je škola u Baški, započeti su radovi na školi i dvorani u Puntu koji bi trebali biti dovršeni do rujna 2018. godine, a kreću i investicije u škole u Čavlima, Matuljima, Dražicama, te novoj školi u Marinićima. Ukupno, u kapitalne investicije u školama u idućoj godini uložit će se deset milijuna kuna. Istovremeno, uredile su se luke i lučice na Susku, u Njivicama i nizu drugih, kazala je Medarić.




Podžupan Marko Boras Mandić ističe tri velika projekta na kojima Županija nastavlja raditi: jačanje Zračne luke Rijeka, centar Platak te edukacijski centar Šapjane.


– PGŽ pomaže da Zračna luka Rijeka održava glavu iznad vode, i evo ove godine je napokon dogovoreno i ulaganje države kao vlasnika od 20 milijuna kuna godišnje u ovom mandatu, dakle sveukupno oko 10 milijuna eura. Nadamo se da će naš aerodrom napokon dobiti status kakav imaju i ostali u Hrvatskoj, te stići Pulu i Zadar, rekao je Boras Mandić.


Državi nude partnerstvo


Podsjetio je na nastavak ulaganja u Platak od oko 20 milijuna kuna u predstojećem razdoblju, a cilj je također produžetak skijaške sezone. Progovorio je i o Nacionalnom parku Risnjak koji bi, kao i aerodrom, po njemu trebao dobiti puno veću podršku države.



Predsjednik Skupštine Erik Fabijanić najavio je sjednicu za četvrtak sa 12 točaka, od čega je najznačajnija upravo daljnje ulaganje u Platak. Rekao je kako je ove godine održano osam sjednica Skupštine sa 88 prihvaćenih odluka, a župan Komadina na to je dodao:– Sa svečanom sjednicom koja će se održati u petak, to će biti devet sjednica Skupštine. To je više nego je mjeseci otkako smo se konstituirali – zaključio je.


»Dok Plitvice pucaju po šavovima, nacionalni parkovi Risnjak i Sjeverni Velebit potpuno su zanemareni od države, zato tražimo da se i njima da primjerena podrška«, rekao je Boras Mandić.


Što se tiče centra Šapjane, podžupan ističe da se od države traži da ga također uključi u Strategiju nacionalne sigurnosti koja je pred donošenjem, s obzirom da se Županija odlučila na velika ulaganja i u taj projekt, koji je zapravo od nacionalnog interesa.


– Nudimo državi iskreno partnerstvo na nizu projekata, i nadamo se da će nas pratiti u tome – rekao je Boras Mandić.