Albanci u Svetištu

Okupljanje oko spomenika sv. Majke Tereze

Mirjana Grce

Želimo da taj susret oko Majke Tereze na Trsatu postane tradicionalan, i da i tada upoznajemo njezino djelo i život, poručio je Gani Xharrahi



RIJEKA  Prošla je godina dana od kada je u Svetištu Majke Božje Trsatske podignut spomenik sv. Majci Terezi iz Kalkute, rad akademskog kipara Gzima Muriqija.


U povodu prve godišnjice postavljanja spomenika, na misi u trsatskoj bazilici okupili su se i mnogi ovdašnji pripadnici albanske nacionalne manjine, a onda, naravno, i oko Majke Tereze.


– Želimo da taj susret oko Majke Tereze na Trsatu postane tradicionalan, i da i tada upoznajemo njezino djelo i život, poručio je Gani Xharrahi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ-a i jedan od organizatora susreta koji je održan pod pokroviteljstvom VANM PGŽ-a u suradnji s VANM Grada Rijeke i saborskom zastupnicom Erminom Lekaj Prljaskaj.




U povodu 40. godišnjice posjeta Majke Tereze Rijeci i Trsatskom svetištu spomenik je 2018. godine podignut na inicijativu albanske nacionalne manjine s područja Primorsko-goranske županije i tijekom prošle godine dana postao je gotovo nezaobilazno mjesto molitve.