Projekt o kojem se priča

Od uređenja Vitezovićeve do daljnjega – ništa: Zapelo je na izvlaštenju 12 kvadrata Rumata

Ljiljana Hlača



Projekt o kojem se govori više od desetljeća, a riječ je o uređenju Vitezovićeve ulice – i dalje stoji. Projekt je zapeo na »kažotiću« od 12 kvadrata koji Grad Rijeka nije uspio izvlastiti, a stoji na putu ovom projektu. Inače, »objektić« je u vlasništvu tvrtke za upravljanje zgradama Rumat, a postupak izvlaštenja traje godinama. Sve to govori kako ti procesi mogu biti spori i komplicirani.


U više navrata smo pisali o namjeri Grada Rijeke čija je želja ulicu popločiti, opremiti komunalnom infrastrukturom te staviti javnu rasvjetu, a sve kako bi Korzo dobilo primjereniji krak koji izbija kod poliklinike Medico, odnosno u Ulici žrtava fašizma. U toj ulici opstali su neki poslovni subjekti, no zato su neki zatvorili svoja vrata upravo zbog njezinog izgleda.


– U ponovljenom postupku izvlaštenja radi uređenja Vitezovićeve ulice početkom svibnja doneseno je rješenje o potpunom izvlaštenju dijela uredskog prostora u vlasništvu Rumata. No, protiv tog rješenja Rumat je u otvorenom roku uložio žalbu koja je proslijeđena na rješavanje Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, Upravi za građansko, trgovačko i upravno pravo u Zagrebu. Postupak po žalbi još je u tijeku, saznali smo od Odjela gradske uprave za urbanizam.