Grad Rijeka raspisao javni poziv

Obnova pročelja i krovova iz sredstava spomeničke rente

Ljiljana Hlača

Programa sanacije i obnove pročelja i krovova odnosi se na 2015. i 2016. godinu, a javni poziv ostaje otvoren do 26. lipnja



RIJEKA » Odjel gradske uprave za kulturu uputio je Javni poziv vlasnicima/suvlasnicima građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke za korištenje sredstava spomeničke rente namijenjenih sufinanciranju provođenja Programa sanacije i obnove pročelja i krovova u 2015. i 2016. godini. Javni poziv ostaje otvoren do 26. lipnja. 


   Sredstva spomeničke rente mogu se koristiti isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara. Radi korištenja tih sredstava, Gradsko vijeće Rijeke donijelo je Pravilnik o korištenju sredstava spomeničke rente za provođenje Programa sanacije i obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o korištenju sredstava spomeničke rente za provođenje Programa sanacije. 


   Javni poziv upućen je fizičkim i pravnim osobama odnosno vlasnicima i suvlasnicima građevina koje su pojedinačno registrirane kao kulturno dobro te koje se nalaze na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke određene rješenjem Ministarstva kulture. Iz sredstava spomeničke rente sufinancirat će se troškovi izvođenja radova sanacije i obnove u iznosu od 50 posto za građevinu smještenu unutar A zone (zone prioriteta) ili građevinu koja je pojedinačno registrirana kao kulturno dobro te u iznosu od 40 posto za građevinu smještenu unutar B ili C zone. 




   Nadalje, ako su na građevini ranije bili izvedeni radovi suprotno propisima kojima se uređuje zaštita i očuvanje kulturnih dobara, podnositelj prijave dužan je o svom trošku, u okviru izvršenja Programa, izvesti sve potrebne radove cilju njezina dovođenja građevine u prvobitno stanje sukladno posebnim uvjetima utvrđenim od strane Konzervatorskog odjela u Rijeci. Popis dokumetacije koja se pri tome treba priložiti kao i određeni uvjeti navedeni su na web stranici Grada Rijeke. 


   Prijave se podnose on-line; prijavitelj treba popuniti odgovarajući obrazac odnosno prijavnicu dostupnu na webu te je poslati na email; [email protected]. Zatim je potrebno ispisanu prijavnicu s potrebnom dokumentacijom dostaviti (ili je poslati) na adresu Grad Rijeka, Titov trg 3, 51000 Rijeka (središnja pisarnica Grada Rijeke). Nakon isteka roka za podnošenje prijava Odjel gradske uprave za kulturu, Direkcija za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, dostavlja prijave Povjerenstvu za obradu prijava. Nepravovremene prijave kao i prijave koje nisu podnesene u skladu s odredbama ovoga Pravilnika, neće se uzeti u razmatranje. Podrobnije informacije mogu se dobiti tijekom uredovnog radnog vremena u Odjelu gradske uprave za kulturu, Direkciji za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, Korzo 16 ili na broj telefona 209-238, 209-555 i 209-221.