Područna škola Škrljevo

Obilježen rođendan Ljube Pavešića: Njegovanje čakavske riječi čuva ju od zaborava

Jakov Kršovnik

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Jumbova energija nas drži i pokreće da svake godine obilježimo njegov rođendan. Moram istaknuti da od 71 učenika naše škole možda petero njih izvorno govori čakavski - svi su ostali čakavsku besedu naknadno upijali. Taj podatak svjedoči nam o nestajanju čakavštine u našem kraju, ali ju ovakvim priredbama te radom s našim učenicima i učenicama nastojimo sačuvati. Mi učiteljice u Područnoj školi smo čakavke, tako da nam to daje jedan poseban dodatni motiv, kazala je Nadija Vidas



ŠKRLJEVO Rođendan Ljube Pavešića recitacijama i pjesmom tradicionalno su u školi obilježili učenici Područne škole Škrljevo te djeca iz Vrtića Bambi, Pčelice i Bakar.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



Milojka Vučinić, članica Katedre Čakavskog sabora “Bakarskog kraja” istaknula je važnost njegovanja čakavske riječi, pogotovo kod mladih generacija, kako ju ne bismo zaboravili:




– Rješenjem Ministarstva kulture iz studenog 2019. Zlatna formula hrvatskoga jezika “ča-kaj-što” dobila je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra, a Katedra je, kao jedan od deset nositelja, zadužena provoditi mjere za njezino očuvanje, kazala je. Učenici su, uz recitacije, igrokazom o Jumbu predstavili život zasluženog autora, a “četvrtaši” su predstavili vlastite radove na čakavskom. Najmanji polaznici vrtića također su sudjelovali u programu, a posebno je simpatična bila njihova recitacija pjesme Stari mladić, Drage Gervaisa.



Jumbova energija


Nadija Vidas, učiteljica i voditeljica škole, podijelila je svoje dojmove:


– Jumbova energija nas drži i pokreće da svake godine obilježimo njegov rođendan. Moram istaknuti da od 71 učenika naše škole možda petero njih izvorno govori čakavski – svi su ostali čakavsku besedu naknadno upijali. Taj podatak svjedoči nam o nestajanju čakavštine u našem kraju, ali ju ovakvim priredbama te radom s našim učenicima i učenicama nastojimo sačuvati. Mi učiteljice u Područnoj školi smo čakavke, tako da nam to daje jedan poseban dodatni motiv, kazala je Vidas.


Projekt “Ča-kaj-što”


Kroz projekt, “Ča-kaj-što”, Katedra već osamnaest godina za redom njeguje kulturnu suradnju s mnogim hrvatskim kulturno–umjetničkim društvima, u želji promicanja i očuvanja čakavskoga narječja, kulture i življenja.


Njihov je cilj obogaćivanje iskustava te promicanje svih jezičnih kultura prisutnih u Hrvatskoj. Pri tome, ističu, važno je poticati mlade i djecu da se uključe, kako se raznolikost jezika ne bi zatrla. U sklopu projekta, Katedra je dosad gostovala u Velikom Taboru, Bakru, Vrbniku, Kraljevici, Rijeci, Baški, Donjoj Stubici, Krapini, Hrastovici, Fužinama – Liču, Velikoj Trnovitici, Garešnici, Kutini, Vukovaru, Županji te Sv. Križu Začretje.


Treba istaknuti i da je Katedra 2013. godine ugostila Općinu i KUD Velika Trnovitica, a 2015. godine KUD “Sv. Jeronim” Štrigova. Također, njeguju suradnju s Učiteljskim fakultetom i Institutom za jezikoslovlje podružnice u Čakovcu, OŠ Štrigova, Muzejem Grada Čakovca, društvom “Kajkaviana” iz Donje Stubice, TZ Baška, Udrugom Krčki Knezovi Frankopani, kao i sa Osnovnim školama Hreljin i Bakar, područnim školama Škrljevo, Kukuljanovo i Praputnjak, Muzejem Moslavine Kutina, TZ Garešnica te predstavnicima Grada Vukovara.


U suradnji s MO Škrljevo i ove su se godine okupili ispred spomen ploče Ljuba Pavešića na Škrljevu te ju okitili vijencem. Spomen ploča postavljena je u proljeće 2001. godine, a u studenom iste godine osnovana je Katedra, što znači da ih iduće godine čekaju dvije značajne dvadesetogodišnje obljetnice.