Zahvala

Obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Đulijo Silić i Ivo Vidotto krv su darovali 150 puta

Sanja Gašpert

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Povodom 25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula sa suradnicima primio je višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Primorsko-goranske županije, kojima su uručene zahvalnice i prigodni darovi. Za čak 150 darivanja krvi darove zahvalnosti primili su Đulijo Silić i Ivo Vidotto, a sedam muškaraca krv je darivalo 125 puta – Željko Galler, Željko Kukec, Vlatko Matić, Lucio Vidotto, Nedeljko Car, Ervin Car i Siniša Jovanović. Među jubilarcima je pet žena, od kojih su njih četiri krv darivale 55 puta – Ana Margeta, Nada Dose, Iva Horvat Maškarin i Zdenka Lučić, dok je Nađa Gračanin krv darivala čak 95 puta.


– Prigoda je ovo uputiti vam veliku zahvalnosti za vašu višegodišnju humanost, za svakodnevno popunjavanje zaliha krv. Vi na pravi način pokazujete ljubav čovjeka prema čovjeku. Zahvale u tom smislu idu i djelatnicima Crvenog križa, koji obavljaju organizacijski zahtjevan posao. Kako vidimo prema statističkim podacima, naša je Županija u samom vrhu, pa čak i iznad državnog prosjeka po broju darivatelja i darivanja, odnosno, prema gotovo svim pokazateljima, kazao je Mamula.


Primorsko-goranska županija ove je godine izdvojila 1.315.000 kuna za financiranje aktivnosti Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije, čije su predstavnice, predsjednica Karin Kuljanić i ravnateljica Vesna Čavar, također nazočile primanju. Velika je zahvalnost svih nas prema vašoj velikoj humanosti kojom na najbolji mogući način pokazujete nesebičnu brigu za druge, kazala je Karin Kuljanić.




Višestruke darivatelje krvi primio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima. Tom prigodom Obersnel se zahvalio svim darivateljima na njihovom humanom činu, kojim spašavaju nečije živote, a to je učinio uručivanjem prigodnih darova – monografije i srebrnjaka Sv. Vida, ovisno o broju darivanja koji se kreće od 35 do čak 150 puta. Priznanje za 150 puta darivanu krv dobili su Đulijo Silić i Ivo Vidotto, dok su priznanje za 125 puta darivanu krv dobili Vlatko Matić i Lucio Vidotto. Sto puta krv su darivali Dejan Abram, Nenad Blašković, Zlatko Dolgoš, Bojan Grlica, Vladimir Markov, Marin Matešić, Hajrula Osmani, Boško Trbović i Milo Vlakančić. Posebno su istaknute žene-darivateljice krvi, pa je tako za 95 puta darivanu krv priznanje dobila Nađa Gračanin, za 55 puta Nada Dose, dok su 35 krv darivale Ines Boban-Štiglić, Tea Danilović, Vera Deković i Mirjana Lončar. S darivateljima su na primanju u Gradu Rijeci bili predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.



Društvo Crvenog križa PGŽ-a zajednica je udruga koju čini deset gradskih društava Crvenog križa s područja PGŽ-a – Crikvenica, Čabar, Delnice, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatija, Rab, Rijeka i Vrbovsko. U broju prikupljenih doza krvi na 100 stanovnika, PGŽ je u prošloj godini imala prosjek 5,18 prikupljenih doza, dok je hrvatski prosjek 3,73. Pri tome najbolji rezultat s više od sedam doza na 100 stanovnika ostvaruju Delnice, dok su među društvima koja prikupljaju više od šest doza na 100 stanovnika Čabar, Rab i Rijeka. Krv za potrebe Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka prikuplja se na području triju županija – Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Potrebe u 2018. godini iznose ukupno 27 tisuća doza